Η επιδημία του ‘Εμπολα, που πλήττει ιδιαίτερα τη δυτική Αφρική, θα ενταθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων αν δεν ληφθεί επείγουσα δράση, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Ομάδα 7 επιστημόνων από το Yale University's Schools of Public Health and Medicine και το υπουργείο Υγείας της Λιβερίας ανέπτυξε μαθηματικό μοντέλο μετάδοσης της νόσου και το εφάρμοσε στην επαρχία της Λιβερίας, Montserrado, η οποία είναι πολυπληθής και ιδιαίτερα χτυπημένη από τον ιό.

Οι ερευνητές πρόβλεψαν ότι δεκάδες χιλιάδες νέα περιστατικά ‘Εμπολα-και θάνατοι-είναι πιθανά μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αν η εξάπλωση του ιού συνεχίσει την παρούσα πορεία της.

Η ερευνήτρια Alison Galvani, δήλωσε ότι οι προβλέψεις υπογραμμίζουν το γρήγορο κλείσιμο του παραθύρου της ευκαιρίας να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου και της αποτροπής ενός καταστροφικού αριθμού νέων περιστατικών και θανάτων από ‘Εμπολα τους επόμενους μήνες.

Το μοντέλο προβλέπει μέχρι 170.996 συνολικά περιστατικά της νόσου, που αντιπροσωπεύει το 12% του γενικού πληθυσμού του 1,38 εκατ. ανθρώπων και 90.122 θανάτους μόνο στη Montserrado μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Από αυτούς, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι μέχρι τότε θα έχουν αναφερθεί 42.669 περιστατικά και 27.175 θάνατοι.
Το μοντέλο προβλέπει ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος- 97.940 περιστατικά της νόσου- θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν η διεθνής κοινότητα λάβει άμεσα μέτρα ελέγχου, από τις 31 Οκτωβρίου.

Η έρευνα προβλέπει ότι στην καλύτερη περίπτωση τα μισά περιστατικά (53,957) μπορούν να αποφευχθούν αν οι παρεμβάσεις καθυστερήσουν έως τις 15 Νοεμβρίου. Αν όλα τα μέτρα είχαν ληφθεί έως τις 15 Οκτωβρίου το μοντέλο υπολογίζει ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν 137.432 περιστατικά στη Montserrado.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’The Lancet Infectious Diseases.’’

 

Πηγές:
‘’The Lancet Infectious Diseases.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα