Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ένα απλό τεστ αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου στο πάγκρεας.

Ο Murray Korc, του Indiana University, ανακάλυψε ότι πολλά μικρο-RNA κυκλοφορούν σε υψηλά επίπεδα στο αίμα ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας.

Ο Korc δήλωσε ότι πρόκειται για νέο εύρημα που προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα γνώση ότι υπάρχει ομάδα μικρο-RNA τα οποία θα μπορούσαν να μετρηθούν με ακρίβεια στο πλάσμα για να διαπιστωθεί αν ένας ασθενής έχει καρκίνο στο πάγκρεας.
Ο ερευνητής έφτασε στην ανακάλυψη εξετάζοντας πλάσμα, χολή παγκρεατικό υγρό ή συνδυασμό τους. Τα παραπάνω συλλέχτηκαν από 215 ασθενείς είτε αμέσως πριν είτε κατά τη διάρκεια ενδοσκόπησης.

Μπορεί πιθανόν να καταστεί δυνατή η χρήση τεστ αίματος για την εξέταση ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας και θα είναι σημαντικό να εντοπιστούν επιπλέον δείκτες και να αξιολογηθεί πόσο χρήσιμοι είναι για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στο πάγκρεας.

Τέτοιος δείκτης θα μπορούσε να αποτελέσει εξέλιξη έναντι της μετάστασης του καρκίνου στο πάγκρεας.
Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να διαγνωστεί επειδή δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα στα αρχικά στάδια και επειδή το όργανο είναι κρυμμένο πίσω από άλλα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’American Journal of Gastroenterology.’’

 

Πηγές:
‘’American Journal of Gastroenterology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας