Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας στις γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να έχει νέα προσέγγιση, καθώς ερευνητές εντόπισαν τώρα το βιολογικό ρολόι που κυβερνά τη γυναικεία γονιμότητα.

Tα κοκκιώδη κύτταρα του ωοθηλκίου που τρέφουν και υποστηρίζουν τα ωάρια στη μήτρα μπορεί ενδεχομένως να χρησιμεύουν ως βιολογικό ρολόι που παρακολουθεί την έναρξη της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με έρευνα.

Η έναρξη της εμμηνόπαυσης επηρεάζεται από το σημείο στο οποίο η μήτρα δεν έχει ωάρια να απελευθερώσει.

Μια οδός στα κοκκιώδη κύτταρα παίζει σημαντικό ρόλο στο να επιτρέπει στα ανώριμα ωάρια να επιζούν, σημείωσαν οι ερευνητές.

Ο Kui Liu, του University of Gothenburg, στη Σουηδία, δήλωσε ότι ο μηχανισμός επιτρέπει στα κοκκιώδη κύτταρα να αποφασίσουν πότε τα ωάρια θα αρχίσουν να αναπτύσσονται και πότε θα πεθάνουν. Με αυτό τον τρόπο χρησιμεύουν ως ένα είδος βιολογικού ρολογιού που παρακολουθεί την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Η έρευνα θα μπορούσε να ρίξει φως στην αιτία που ορισμένες γυναίκες έχουν πετυχημένες εγκυμοσύνες στην ηλικία των 50 ετών, ενώ άλλες δεν μπορούν να συλλάβουν στην ηλικία των 30.

Η ανακάλυψη θα δείξει το δρόμο προς παρεμβάσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη ωαρίων που δεν μπόρεσαν να ωριμάσουν, αναφέρουν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους