Νέες οδηγίες για ασθενείς με τάση στην ανάπτυξη πετρών στα νεφρά εξέδωσε το American College of Physicians με σκοπό αυτοί να βοηθηθούν στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισής τους.

Σημαντικό μέρος των συμβουλών είναι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού ή άλλων υγρών ημερησίως.
Έρευνες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση περισσότερων υγρών θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης των πετρών κατά το ήμισυ, τουλάχιστον.

Η Dr. Elizabeth Kavaler,του Lenox Hill Hospital, δήλωσε ότι ο λόγος που το νερό θεωρείται πως βοηθά είναι ότι πρόκειται για μηχανική διαδικασία ξεπλύματος έτσι ώστε υπολείμματα πετρών να μπορούν να περάσουν και επίσης να μην κατακάθονται τα ούρα στα νεφρά.
Η επιστημονική ομάδα επίσης συνιστά διατροφικές αλλαγές όπως τη μείωση του κόκκινου κρέατος και των τροφών που είναι πλούσιες σε οξαλικά, ουσία που βρίσκεται συνήθως στη σοκολάτα, τους ξηρούς καρπούς και τα φυλλώδη λαχανικά.

Επιπλέον, πολλοί ειδικοί δήλωσαν ότι ο περιορισμός των αναψυκτικών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σχηματισμού πετρών στα νεφρά.

Τα αναψυκτικά περιέχουν φωσφορικό οξύ και οξαλικά που αποτελούν παράγοντες δημιουργίας πετρών στα νεφρά. Επιπλέον, τα αναψυκτικά είναι διουρητικά και οδηγούν σε αφυδάτωση.

Το American College of Physicians σημειώνει ότι αν οι συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις δεν βοηθούν ασθενείς να αποφύγουν τις πέτρες στα νεφρά, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνταγογράφησης φαρμάκων.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]