Άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και των ωοθηκών, αναφέρει νέα έρευνα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη αναφέρεται στην ανικανότητα των ενηλίκων να χωνεύουν τη λακτόζη, σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και- σε μικρότερο βαθμό- στα γαλακτοκομικά.

Ο καθηγητής Jianguang Ji, του Lund University στη Σουηδία, δήλωσε ότι ανακάλυψε ότι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη που συνήθως καταναλώνουν χαμηλές ποσότητες γάλατος και άλλων γαλακτοκομικών έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου πνεύμονα, μαστού και ωοθηκών.

Ο Jianguang Ji, πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος καρκίνου δεν μειώθηκε σε συγγενείς ανθρώπων με δυσανεξία στη λακτόζη, που δείχνει ότι η προστασία σχετίζεται με τη διατροφή. Ωστόσο θα ήταν λάθος να καταλήξουμε ότι το γάλα είναι παράγοντας κινδύνου για τα συγκεκριμένα είδη καρκίνου.

Οι επιστήμονες ερεύνησαν αν η χαμηλή ποσότητα γάλατος και άλλων γαλακτοκομικών προστατεύει ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη έναντι του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Στην έρευνα εντοπίστηκαν 22.788 άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη.

Ο κίνδυνος καρκίνου στον πνεύμονα, στο μαστό και στις ωοθήκες ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς δυσανεξία, άσχετα από τη χώρα γέννησης και το φύλο.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;