Η μάχη κατά του καρκίνου του μαστού δεν επικεντρώνεται μόνο στην ιατρική έρευνα, αλλά και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των γυναικών όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Εκατοντάδες Κύπριες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες κάθε χρόνο με τον καρκίνο του μαστού. Μία στις έξι ασθενείς που διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Το 2013 διαγνώστηκαν στην Κύπρο 590 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και 90 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από προχωρημένο καρκίνο μαστού (ΠΚΜ).

Ο καρκίνος προκαλεί αρνητικά συναισθήματα τα οποία οι ασθενείς δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Πανευρωπαϊκές έρευνες που διεξήχθησαν από τη Novartis Oncology, καταδεικνύουν ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού αισθάνονται ότι η κοινωνία έχει αρνητική αντίληψη για αυτές, ενώ πολλές έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους ή την αίσθηση της προσωπικής τους ταυτότητας μετά τη διάγνωση της νόσου. Η ασθένεια προκαλεί ανησυχία και φόβο, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εργασιακή ζωή των ασθενών, καθώς επίσης και στην ικανότητά τους να συνεισφέρουν στην οικογένεια και την κοινωνία.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συστηματική και ορθή ενημέρωση των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού καθώς και των οικογενειών τους, η Novartis Oncology ανέλαβε την πρωτοβουλία για υλοποίηση της πανευρωπαϊκής εκστρατείας ευαισθητοποίησης Here & Now. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής εντάσσεται η διοργάνωση της πρωτοποριακής οπτικοακουστικής έκθεσης «Δεν είμαι ο καρκίνος», η οποία αποτελεί καινοτόμο έργο δύο αξιόλογων Άγγλων καλλιτεχνών, των John Wynne και Tim Wainwright.

Η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο από το Τμήμα Ογκολογίας της Novartis Pharma Services Inc. Cyprus Representative Office, σε συνεργασία με τη Europa Donna Κύπρου και την στήριξη της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου, του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων.

Συγκινητική ήταν η μαρτυρία της κ. Ελένης Κουρρή, μιας εκ των τριών Κυπρίων ασθενών που συμμετέχουν στην έκθεση. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη η κ. Κουρρή τόνισε ότι «με τη φράση “έχω μετάσταση” βλέπεις στο ύφος των άλλων τον οίκτο. Όλοι σε θεωρούν ξοφλημένη. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που οι περισσότερες γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού απομονώνονται, κλείνονται στον εαυτό τους και απέχουν, χάνοντας την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση της προσωπικής τους ταυτότητας. Τολμήσαμε να συμμετάσχουμε στην έκθεση αυτή θέλοντας να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της οικονομικής και ψυχολογικής μιζέριας των γυναικών αυτών, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αφύπνιση της κοινωνίας και τη στήριξη των δικαιωμάτων των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Βγαίνουμε από το γκέτο που εμείς οι ίδιες δημιουργήσαμε και σπάζουμε το τείχος της σιωπής», τόνισε η κ. Κουρρή.

Από πλευράς της η επικεφαλής του Τμήματος Ογκολογίας της Novartis Κύπρου κ. Χρυστάλλα Χαραλάμπους, ανέφερε ότι η έκθεση «Δεν είμαι ο καρκίνος» προσφέρει μία σύντομη αλλά διεισδυτική ματιά στις σωματικές, συναισθηματικές και πρακτικές επιπτώσεις στη ζωή των γυναικών που πάσχουν από προχωρημένο καρκίνο του μαστού. Υπογράμμισε, παράλληλα, τη στενή συνεργασία της Novartis με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την παροχή αναβαθμισμένης φροντίδας και υποστήριξης στις ασθενείς με ΠΚΜ. Η κ. Χαραλάμπους ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν την έκθεση, καθώς και τις τρεις Κύπριες ασθενείς οι οποίες μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες, προς όφελος άλλων γυναικών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

Η Πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου κ. Στέλλα Κυριακίδου, τόνισε ότι οι γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού δεν είναι γυναίκες που δεν υπάρχουν, που είναι αόρατες. «Είναι οι Κύπριες γυναίκες που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της υποτροπής, της διαφορετικής πορείας και αλήθειας. Είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε όλες τις γυναίκες που ζούμε με αυτές τις νέες πραγματικότητες, με μια διαφορετική μορφή αβεβαιότητας, που οι ίδιες έχουν πει ότι μέσα στις ροζ εκστρατείες αισθάνονται αόρατες» πρόσθεσε. Η κ. Κυριακίδου εξέφρασε ιδιαίτερη συγκίνηση διότι όπως είπε «τολμούμε όχι μόνο να πούμε ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ, αλλά ότι δεν είμαι ο Προχωρημένος Καρκίνος».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και η Πρόεδρος της Ογκολογικής Εταιρείας δρ Γιόλα Μάρκου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η Πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη, στην Πύλη Αμμοχώστου, στη Λευκωσία. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου από τις 16:00-20:00 και το Σάββατο 8 Νοεμβρίου μεταξύ των ωρών 10:00-13:00 και 16:00-20:00 με συνεχείς προβολές που διαρκούν 10 λεπτά η κάθε μία. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η έκθεση «Δεν είμαι ο καρκίνος» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας δρα Φίλιππου Πατσαλή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους