Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) – ημέρα ορόσημο από τα Ηνωμένα Έθνη ως η βασική διεθνής εκστρατεία-όχημα για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη - η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία διοργάνωσε συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσει την επιστημονική κοινότητα, τους κρατικούς φορείς και την κοινή γνώμη για τα νέα δεδομένα γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και την αξία της πρόληψης και της ρύθμισής του.

Επιπροσθέτως, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με την ευγενική υποστήριξη της AstraZeneca, αποφάσισε φέτος να φωταγωγήσει με το «μπλε φως» που αποτελεί το παγκόσμιο έμβλημα του διαβήτη, τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, επί της οδού Πανεπιστημίου, για να τονιστεί ακόμη περισσότερο η επιστημονική διάσταση της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Κατά την τελετή φωταγώγησης των τριών αυτών κτιρίων, θα προβληθεί βίντεο-ντοκιμαντέρ με θέμα το ταξίδι του διαβήτη, το οποίο ξεκινά από την αρχαιότητα, αναφέρεται στο παρόν και προχωράει στο μέλλον και τις υποσχέσεις που αυτό φέρνει για τα άτομα με διαβήτη. Η τελετή φωταγώγησης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την υποστήριξη της Διαβητολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ), της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και την ευγενική υποστήριξη της AstraZeneca.

Στην έναρξη της τελετής φωταγώγησης, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου , στις 19.30 στο Titania Hotel (Olive Garden) έχει προσκληθεί να χαιρετήσει ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.

Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη του σακχαρώδη διαβήτη από τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, κ. Α. Σωτηρόπουλο, την Υφυπουργό Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα, την πρόεδρο της επιτροπής ερευνών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κα Ελπίδα Πάβη, ενώ η ημέρα έκλεισε με ένα αισιόδοξο μήνυμα από την πρόεδρο της ΠΕΑΝΔ, κα Σοφία Μανέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Αλέξιος Σωτηρόπουλος ανέλυσε τις εκρηκτικές επιδημιολογικές διαστάσεις που λαμβάνει ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. «Σήμερα υπολογίζεται με στοιχεία του IDF (International Diabetes Federation) ότι ο αριθμός των ατόμων με Σ.Δ. παγκοσμίως, ξεπερνά τα 381 εκατομμύρια, ενώ στη χώρα μας περίπου700.000 - 900.000 Έλληνες πάσχουν από διαβήτη, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 35.000-40.000 νέες περιπτώσεις εκ των οποίων 500 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Για το λόγο αυτό η ΕΔΕ πραγματοποιεί φέτος (2014) Πανελλαδική μελέτη για τον επιπολασμό, τον έλεγχο και τις επιπλοκές του ΣΔ. Θα είναι η πρώτη Πανελλαδική μελέτη που έχει διεξαχθεί ποτέ και τα αποτελέσματα της θα βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του διαβήτη».

Κατά τα λεγόμενα του προέδρου της ΕΔΕ, «η θεαματική αύξηση του ΣΔ2 τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά και στους εφήβους, οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας. Συνεπώς, η αντιμετώπιση τόσο του ΣΔ1, όσο και του ΣΔ 2, εστιάζεται κυρίως στην προαγωγή ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Η σωματική άσκηση και κυρίως ο τρόπος διατροφής, που έχουν ως στόχο την απώλεια του σωματικού βάρους, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο αντιμετώπισης του Σ.Δ και είναι αποτελεσματικά μέσα πρόληψής του».

Δεν είναι τυχαίο που το φετινό μήνυμα της καμπάνιας της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (IDF – International Diabetes Federation) εστιάζει στην αξία της υγιεινής διατροφής, ενώ θέτει έναν στόχο τουλάχιστον 30 λεπτών καθημερινής άσκησης (πχ. γρήγορο περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία ή χορό), η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ2 από 35-40%.

Όσον αφορά στη θεραπεία, ο κ. Α. Σωτηρόπουλος εξήγησε ότι «στα άτομα με ΣΔ2 η γλυκαιμική ρύθμιση συνήθως επιτυγχάνεται με τη χορήγηση αντιδιαβητικών δισκίων εκ των οποίων άλλα διεγείρουν το πάγκρεας να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη, άλλα μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλα επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων από το έντερο. Επιπλέον, υπάρχει και μια νέα κατηγορία που βοηθάει την απέκκριση περίσσειας γλυκόζης από το νεφρό. Όταν τα δισκία δεν επαρκούν χρειάζεται χορήγηση ινσουλίνης σε ενέσιμη μορφή Κατά την εξέλιξη του Σ.Δ.τ2, στους συνδυασμούς των παραπάνω δισκίων χρειάζεται να προστεθεί βασική δόση ινσουλίνης ή και μετάταξη σε πλήρη ινσουλινοθεραπεία. Επίσης, απαιτείται και η ρύθμιση των άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου που συχνά συνοδεύουν τον Σ.Δ., όπως της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, της παχυσαρκίας και του καπνίσματος».

Η Υφυπουργός Υγείας κ. Κατερίνα Παπακώστα ανέφερε πως ο ΣΔ είναι μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία. «Ο ΣΔ2 δρα ύπουλα και παραμένει αδιάγνωστος για πολλά χρόνια και αυτό υπογραμμίζει επιτακτικά την πρακτική σημασία και αναγκαιότητα της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Διαβήτη». Κατέθεσε πως στην Ελλάδα πάσχει περίπου το 12% του πληθυσμού και σημείωσε πως σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, έχουν συσταθεί Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη, καθώς και την παροχή ειδικής εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας στους ασθενείς. Κατά την κ. Παπακώστα «η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως απάντηση στην κλιμακούμενη συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως».

Η πρόεδρος της επιτροπής ερευνών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Ελπίδα Πάβη τόνισε πως ο ΣΔ αποτελεί σήμερα ένα από τα μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σημείωσε επίσης, πως λόγω της υψηλής συχνότητας εκδήλωσης αλλά και των αναγκών των πασχόντων, ο ΣΔ2 ευθύνεται για σημαντικές υγειονομικές δαπάνες στα συστήματα υγείας. Ο ΣΔ επιβαρύνει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα με περίπου 1 δισ. ευρώ. Βασικός παράγοντας για το κόστος της νόσου είναι η ρύθμιση του διαβήτη: «Μελέτες για την Ελλάδα δείχνουν ότι το μέσο άμεσο ιατρικό κόστος ανά ασθενή με ΣΔ2 ανά έτος ανέρχεται σε περίπου 1.300 € μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους των επιπλοκών. Το κόστος αυτό διαφοροποιείται σε 983 € για ασθενείς με ρυθμισμένο διαβήτη, και σε 1.570 € για τους μη ρυθμισμένους διαβητικούς. Αν συμπεριληφθούν οι επιπλοκές, το κόστος αυξάνεται σε περίπου 2.900 €».

Σύμφωνα με την κα Ε. Πάβη ο διπλός στόχος που είναι η αύξηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους, θα επιτευχθεί μέσα από μια ολοκληρωμένη παροχή φροντίδας των διαβητικών ατόμων, που αφορά τόσο στην οργάνωση της υποστήριξης του ασθενή, όσο και στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, των νεότερων φαρμάκων με καινοτόμους μηχανισμούς δράσης, με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) κ. Σοφία Μανέα χάρισε σε όλους ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα που αποδεικνύει ότι η ζωή με το διαβήτη δεν σταματά, αλλά γίνεται ακόμη πιο δημιουργική. Η κ. Σ. Μανέα είπε χαρακτηριστικά: «Η κάθε αρχή είναι δύσκολη όμως στη συνέχεια αντιλαμβάνεσαι ότι η συνύπαρξη με το διαβήτη είναι μια σχέση ειλικρινής που θα σε ανταμείψει αν και εσύ φερθείς έξυπνα. Ναι, το ότι έχω διαβήτη, με κάνει διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό όμως αποτελεί και το μυστικό για την ποιότητα της ζωής μου. Ίσως αν δεν ερχόταν ο διαβήτης, δεν θα μπορούσα σήμερα να σας το επιβεβαιώσω».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα