Επιστήμονες ανέπτυξαν νέα, οικονομική και πολύ ευαίσθητη ηλεκτρονική ''γλώσσα'' που θα μπορούσε να δοκιμάζει τρόφιμα και ποτά για τον έλεγχο της ποιότητας πριν φτάσουν αυτά στα ράφια των καταστημάτων.

Η ηλεκτρονική γλώσσα θα μπορούσε επίσης να παρακολουθεί το νερό για ρυπογόνα ή να εξετάζει το αίμα για σημάδια νόσου, δήλωσαν ερευνητές.

Ο ερευνητής S. V Litvinenko, εξηγεί στο περιοδικό ''Applied Materials and Interfaces'' ότι μια ηλεκτρονική μύτη είναι αναλυτικό όργανο που μιμείται τον τρόπο που οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά ξεχωρίζουν τις γεύσεις.

Μικροσκοπικοί αισθητήρες εντοπίζουν ουσίες σε δείγματα και στέλνουν σινιάλα σε υπολογιστή για επεξεργασία, όπως οι γευστικοί κάλυκες αισθάνονται και μεταφέρουν μηνύματα γεύσης στον εγκέφαλο.

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών και άλλοι έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ηλεκτρονικές γλώσσες για πολλούς σκοπούς, όπως για τη μέτρηση της ποιότητας της μπύρας.

Ωστόσο οι υπάρχουσες συσκευές έχουν περιορισμούς στο πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να κατασκευάσει βελτιωμένο όργανο που θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στην ιατρική διάγνωση, στον φαρμακολογικό έλεγχο και στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος, καθώς και στον έλεγχο των τροφών.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν χαμηλού κόστους και περιβαλλοντικά φιλικής ηλεκτρονική γλώσσα με βάση τη σιλικόνη που θα μπορούσε εύκολα να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα από το ίδιο υλικό.

Όταν έκαναν δοκιμή με Armagnac, κονιάκ, ουίσκυ και νερό μπόρεσαν να καθορίσουν ακριβείς υπογραφές για κάθε γεύση.
Καταλήγουν ότι η εργασία τους χρησιμεύει ως πρώτο βήμα προς ένα καινοτόμο όργανο ελέγχου της γεύσης με δυνητικά διάφορες εφαρμογές.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας