Οι έγκυες με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία σχεδόν 2 εκατ. γεννήσεων (ενός παιδιού) στη Δανία μεταξύ 1977 και 2008.

Ανακάλυψαν ότι περισσότερες από 13.500 μητέρες είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα ή είχαν διαγνωστεί με τη νόσο μετά τον τοκετό.
Οι πιθανότητες, γυναίκες με τη νόσο να γεννήσουν πρόωρα ήταν 1,5 φορές υψηλότερες σε σχέση με όσες δεν έπασχαν από τη νόσο, ανακάλυψε η έρευνα.

Σε γυναίκες με προκλινική ρευματοειδή αρθρίτιδα οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού ήταν 1,3 φορές υψηλότερες.
Οι ερευνητές συνέδεσαν επίσης το ελαφρώς χαμηλότερο σωματικό βάρος με μωρά που είχαν γεννηθεί από μητέρες με διαγνωσμένη ή προκλινική νόσο σε σχέση με αυτά που γεννήθηκαν από μητέρες χωρίς τη νόσο.

Ωστόσο, η έρευνα είχε σχεδιαστεί μόνο για να βρει σχέση μεταξύ της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή του χαμηλού βάρους στη γέννηση και δεν είχε σχεδιαστεί για να αποδείξει ότι η νόσος προκαλεί τα προβλήματα.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα στους πατέρες δεν είχε επίδραση στον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή στο βάρος του μωρού, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Arthritis & Rheumatology.''

Ερευνητές δήλωσαν ότι οι γυναικολόγοι θα πρέπει να γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο του πρόωρου τοκετού σε γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα και σε όσες έχουν προκλινικά σημάδια της νόσου.

Στις γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι ερευνητές ανακάλυψαν μικρή μόνο μείωση της ανάπτυξης του εμβρύου που είχε μικρή επίπτωση στο παιδί αμέσως μετά τον τοκετό. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία στα παιδιά γυναικών με ρευματοειδή αρθρίτιδα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
''Arthritis & Rheumatology.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;