Τα φάρμακα για τον διαβήτη, Actos και Avandia, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας αλλά όχι θανάτου λόγω καρδιάς, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα ευρήματα.

Τα δημοφιλή σκευάσματα για την αντιμετώπιση του διαβήτη ΙΙ έχουν γίνει αντικείμενο πολλών αναλύσεων, καθώς οι γιατροί προσπαθούν να αξιολογήσουν τον κίνδυνο, μετά την ανακοίνωση έρευνας, τον περασμένο Μάιο, ότι το Avandia αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 64% και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 43%.

Και το Actos, της Takeda Pharmaceutical και το Avandia της GlaxoSmithKline, στις Η.Π.Α φέρουν προειδοποίηση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων ότι ενδέχεται να προκαλούν ή να επιδεινώνουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, μια χρόνια κατάσταση στην οποία η καρδιά αποτυχαίνει να διατηρήσει επιτυχώς την παροχή του αίματος.

Η τελευταία έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’, ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια είναι μεγαλύτερος στους ασθενείς με ιστορικό καρδιοπάθειας, αλλά μικρότερος για όσους δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

Συνολικά, ο σχετικός κίνδυνος ήταν υψηλότερος κατά 72%.

Ο επικεφαλής της έρευνας από το Lahey Clinic Medical Center στο Μπέρλιγκτον της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι ο κίνδυνος απλώνεται σε όλα τα είδη ασθενών, αλλά κυμαίνεται από πολύ χαμηλό σε πολύ υψηλό, ανάλογα με το ιστορικλό του ασθενούς όσον αφορά καρδιολογικό πρόβλημα.

Τα δυο σκευάσματα βοηθούν τον οργανισμό να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά. Βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη ΙΙ, που αφορά 194 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Εκπρόσωποι των Glaxo και Takeda, σημειώνουν ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας δεν είναι κάτι το καινούργιο για την κλάση φαρμάκων thiazolidinediones και πως η έρευνα δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο θανάτου, όπως έδειξε η ανάλυση τον Μάιο στο περιοδικό ‘New England Journal of Μedicine’.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο στο ‘Journal of the American Medical Association’ υποδεικνύει ότι το Actos στην πραγματικότητα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου.

Χωριστή έρευνα στο ίδιο τεύχος, ανέφερε ότι το Avandia φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 42% και να διπλασιάζει μετά από ένα χρόνο τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Όπως και το μεγαλύτερο μέρος των προηγούμενων ερευνών, η έρευνα του ‘Lancet’ αποτελεί μετα-ανάλυση, ένα είδος μελέτης που συγκεντρώνει στοιχεία από πολλές διαφορετικές κλινικές δοκιμές που έχουν ήδη τελειώσει, για να έχουν οι ειδικοί μια εικόνα του συνολικού κινδύνου.

Η νέα έρευνα εξέτασε στοιχεία 7 δοκιμών που αφορούσαν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με φάρμακο, σε περισσότερους από 20.000 ασθενείς με διαβήτη ΙΙ ή προδιαβητική κατάσταση, που έλαβαν Actos ή Avandia.

Γιατροί της Mayo Clinic του Ρότσεστερ, στη νέα Υόρκη και του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά, δήλωσαν ότι οι έρευνες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι τα φάρμακα βοηθούν τους διαβητικούς να ζουν καλύτερα και πιο πολύ παρά να εστιάζουν μόνο στη μείωση του σακχάρου.

Πηγές:
‘Lancet’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια