Έρευνα του University of Adelaide εξέτασε το ρόλο και το μέρος που βρίσκεται το σελήνιο στην ωοθήκη καθώς και μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που το περιλαμβάνει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Melanie Ceko, για πρώτη φορά έδειξαν πόσο σημαντικό είναι το σελήνιο για την ανάπτυξη υγιών ωοθηλακίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ωαρίων στις γυναίκες.

Η Ceko δήλωσε ότι το σελήνιο είναι σημαντικό για πολλές βιολογικές λειτουργίες, όπως η αντίδραση του ανοσοποιητικού, η παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς και πως δρα ως αντιοξειδωτικό.

Είναι γνωστό πως είναι σημαντικό για τη γονιμότητα των αντρών αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν είχε ερευνήσει πώς μπορεί να επηρεάζει την υγιή αναπαραγωγή στις γυναίκες.

Τα ευρήματα ήταν σημαντικά επειδή έδειξαν ότι το σελήνιο και οι σεληνοπρωτείνες βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα σε μεγάλα υγιή ωοθηλάκια. Εικάζεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο ως αντιοξειδωτικά κατά τα τελευταία στάδια ανάπτυξης ενός ωοθυλακίου, βοηθώντας στη δημιουργία υγιούς περιβάλλοντος για το ωάριο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γονιδιακή έκφραση της σεληνοπρωτείνης GPX1 ήταν σημαντικά υψηλότερη σε κύτταρα ωαρίου που οδήγησαν σε εγκυμοσύνη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Metallomics.''

 

Πηγές:
''Metallomics.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους