Η αγγειακή νόσος αρχικού σταδίου μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανικανότητα, στους άντρες, αργότερα, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο David Feldman, του Johns Hopkins University, δήλωσε ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα παράθυρο στην υγεία και στην καρδιαγγειακή υγεία των αντρών.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε την Τρίτη στο συνέδριο της American Heart Association στο Σικάγο, περιέλαβε περισσότερους από 1.800 άντρες χωρίς καρδιοπάθεια που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 9 χρόνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν οι άντρες με πολλές ανωμαλίες, όπως αυξημένη πλάκα επιπλέον της αρτηριακής σκλήρυνσης και της δυσλειτουργίας ήταν πιο πιθανό να εμφανίζουν και στυτική δυσλειτουργία.

Ο Feldman δήλωσε ότι εξέτασε ποιες μετρήσεις αρχικής αγγειακής νόσου ήταν ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι άντρες που είχαν υψηλότερες ποσότητες ασβεστίου στις πλάκες, στις αρτηρίες της καρδιάς, ήταν πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν μελλοντικά στυτική δυσλειτουργία.

Άλλες μετρήσεις αρχικής αγγειακή νόσου σχετίστηκαν επίσης με μελλοντική εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας, όπως υψηλότερα επίπεδα πλακών στις αρτηρίες του λαιμού που παρέχουν αίμα στο κεφάλι και τον εγκέφαλο.

Έχοντας λάβει υπόψη την ηλικία, τη φυλή, το φύλο, και παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτη, κάπνισμα, υψηλή χοληστερόλη και παχυσαρκία, οι ερευνητές κατέληξαν ότι άντρες με υψηλότερα επίπεδα πλακών και σκληρότητας στις αρτηρίες ήταν κατά 53% πιο πιθανό να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία.

Ενώ οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της αγγειακής νόσου και της κατοπινής στυτικής δυσλειτουργίας δεν απέδειξαν ότι είναι αιτιατή.

Άντρες που βρίσκονται σε κίνδυνο για αγγειακή νόσο και στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να ακολουθούν μια φιλική προς την καρδιά διατροφή, να ασκούνται τακτικά και να αποφεύγουν το κάπνισμα, δήλωσε ο Feldman.
Ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα