Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah αναμένεται να αρχίσει σύντομα εξέταση για καρκίνο του μαστού από τυφλές γυναίκες. Θα είναι από τις λίγες φορές, αν όχι και η μοναδική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου Ισραηλινοί και Γερμανοί συγχρηματοδοτούν ένα καινοτόμο πρόγραμμα, αφού η ιδέα αυτής της εξέτασης ξεκίνησε από τη Γερμανία.

Όταν το 2005 η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα υποβάλλονται σε μαστογραφία οι γυναίκες κάτω των 50 χρόνων, εάν δεν έχει προηγουμένως ανιχνευθεί ανωμαλία στο στήθος τους σε εξέταση ρουτίνας, ο γυναικολόγος Δρ Φρανκ Χόφμαν ανακάλυψε μία μέθοδο που ωφέλησε τόσο τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού όσο και γυναίκες με προβλήματα όρασης.

Με τη γνώση ότι αρκετοί όγκοι στο στήθος είναι πολύ μικροί και δύσκολο να ανιχνευθούν στα λίγα λεπτά που διέθετε στις ασθενείς του, αποφάσισε να ξεκινήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το Discovering Hands (Τα Χέρια που Ανακαλύπτουν). Σκοπός του ήταν να μετατρέψει την οξεία αίσθηση της αφής των τυφλών –ή με προβλήματα όρασης– γυναικών, σε ένα εξειδικευμένο εργαλείο ανίχνευσης καρκίνου του μαστού.

Σήμερα, 17 γυναίκες στη Γερμανία με προβλήματα όρασης, έχουν λάβει πιστοποίηση ως Medical Tactile Examiners (Ιατρικοί εξεταστές μέσω της αφής), αφού η ιδέα του Δρος Χόφμαν εισέπραξε αρκετή στήριξη για να δημιουργήσει ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Κατά το 9μηνο πρόγραμμα, δεν διδάσκεται μόνο η δεξιότητα ψηλάφησης στήθους, αλλά και ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι εξετάστριες όσον αφορά την υγεία και την παθολογία του στήθους, καθώς και δεξιότητες επικοινωνίας, με σκοπό την εκπαίδευση των ασθενών σε ζητήματα που αφορούν την υγεία του στήθους τους. Επιπρόσθετα με την εκμάθηση της ανατομίας και της τεχνικής εξέτασης του στήθους, οι γυναίκες που εκπαιδεύονται μέσω του Discovering Hands μαθαίνουν τη μέθοδο γραφής και ανάγνωσης των τυφλών Μπράιγ, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν μόνες τους την τεκμηρίωση και να μη χρειάζονται τη βοήθεια άλλων.

Σημαντική είναι η στήριξη που έλαβε η πρωτοβουλία του Δρος Χόφμαν από το εβραϊκό ίδρυμα Ruderman Family Foundation, το οποίο εδρεύει στο Ισραήλ και στη Βοστώνη και έχει ως προτεραιότητα την ένταξη στην κοινωνία ατόμων με αναπηρίες. «Δεν ξέρω πόσα παραδείγματα υπάρχουν εβραϊκού φιλανθρωπικού ιδρύματος που να επενδύει στη Γερμανία. Δεν είναι εύκολο με την προϊστορία μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Τζέι Ρούντερμαν. Το Ruderman Foundation εισέφερε το αρχικό ποσό των $72,000 προς στήριξη του προγράμματος Discovering Hands το 2013, ενώ θα παρέχει και υλικοτεχνική υποστήριξη για να εφαρμόσει το πρόγραμμα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στην Ιερουσαλήμ. Όπως εξηγεί ο Ρούντερμαν, «Το πρόγραμμα Discovering Hands έχει τεράστιο ιατρικό όφελος και παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για ένταξη στην αγορά εργασίας τυφλών γυναικών». Σημείωσε επίσης ότι η εξέταση αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες του κόσμου, και ειδικά όπου οι μαστογραφίες είτε δεν είναι διαθέσιμες ή είναι πολύ ακριβές.

Στη μέθοδο ψηλάφησης επικολλώνται σε διάφορα σημεία του στήθους αυτοκόλλητες λωρίδες προσανατολισμού με ανάγλυφα σημεία, χωρίζοντας έτσι το στήθος σε ζώνες που βοηθούν τις εξετάστριες να εξακριβώσουν το ακριβές τετραγωνικό εκατοστό όπου εντόπισαν κάποια ανωμαλία. Η συγκεκριμένη εξέταση διαρκεί από 30 έως 60 λεπτά.

Το πρόγραμμα Discovering Hands πραγματοποίησε μελέτη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Έσσεν, στην οποία συμμετείχαν 451 ασθενείς. Οι εξετάστριες εντόπισαν 32 παθολογικά ευρήματα σε ασθενείς, τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί από τους γιατρούς. «Οι γυναίκες με τα ευρήματα αυτά θα είχαν σταλεί σπίτι τους από τους γιατρούς τους», δήλωσε ο Δρ Χόφμαν.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις