Η θέση υψηλής ιεραρχίας στη δουλειά αυξάνει τα συμπτώματα κατάθλιψης στις γυναίκες, ενώ τα μειώνει στους άντρες, αναφέρει έρευνα του University of Texas στο Austin.

Η κοινωνιολόγος Tatyana Pudrovska, δήλωσε ότι γυναίκες με θέσεις υψηλής ιεραρχίας έχουν σημαντικά περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με γυναίκες χωρίς τη συγκεκριμένη ισχύ.

Αντίθετα, άντρες σε θέσεις ισχύος έχουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με άντρες που δεν έχουν τέτοια ισχύ.
Η έρευνα μελέτησε περισσότερους από 1.300 μεσήλικες άντρες και 1.500 μεσήλικες γυναίκες που αποφοίτησαν από λύκειο στο Wisconsin.

Σύμφωνα με την Pudrovska, γυναίκες χωρίς εξουσία στην επαγγελματική τους ζωή έχουν ελαφρώς περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης κατά μέσον όρο σε σύγκριση με άντρες χωρίς εξουσία στον εργασιακό χώρο.

Η Pudrovska ανακάλυψε πως οι συγκεκριμένες γυναίκες έχουν καλύτερη εκπαίδευση, υψηλότερο εισόδημα, θέσεις με μεγαλύτερη αίγλη και υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και αυτονομίας σε σχέση με γυναίκες που δεν κατέχουν θέση ισχύος στη δουλειά. Παρόλα αυτά έχουν χειρότερη ψυχική υγεία σε σχέση με γυναίκες που δουλεύουν σε εργασία με χαμηλότερη αίγλη.

Γιατί η θέση ισχύος στην εργασία αυξάνει τα συμπτώματα κατάθλιψης στη γυναίκα;

Η Pudrovska εξήγησε ότι γυναίκες με θέσεις ισχύος αντιμετωπίζουν διαπροσωπικές εντάσεις, αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, αρνητικά στερεότυπα, προκατάληψη, κοινωνική απομόνωση, καθώς και αντίσταση από συναδέλφους και ανωτέρους.

Γυναίκες σε θέσεις εξουσίας θεωρείται ότι δεν έχουν την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθηση των ισχυρών αρχηγών.
Όταν οι γυναίκες εμφανίζουν τέτοια χαρακτηριστικά κρίνονται αρνητικά ότι δεν είναι θηλυκές. Αυτό συμβάλλει σε χρόνιο στρες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, άντρες σε θέσεις ισχύος γενικά έχουν λιγότερους στρεσογόνους παράγοντες να αντιμετωπίσουν επειδή δεν έχουν να υπερνικήσουν την αντίσταση και τα αρνητικά στερεότυπα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Health and Social Behaviour.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Health and Social Behaviour.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα