Ο κακός γάμος αυξάνει τον κίνδυνο ενός ηλικιωμένου για καρδιακά προβλήματα, ιδιαίτερα στις γυναίκες, αναφέρει νέα έρευνα.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 5 ετών από 1.200 παντρεμένους Αμερικανούς ηλικίας 57 έως 85 ετών.

Άνθρωποι με επικριτικούς ή απαιτητικούς συζύγους ήταν περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια σε σύγκριση με όσους είχαν υποστηρικτικούς συντρόφους, ανέφεραν ερευνητές του Michigan State University.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η βλαβερή επίδραση ενός κακού γάμου στην υγεία της καρδιάς αυξάνεται με την ηλικία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το στρες λόγω γάμου μπορεί να ενεργοποιεί περισσότερες -και πιο έντονες- καρδιαγγειακές αντιδράσεις λόγω της πτώσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της αυξημένης αδυναμίας που σχετίζεται με το γήρας, εικάζουν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φτωχή καρδιακή υγεία λόγω κακού γάμου.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τείνουν να εσωτερικεύουν τα αρνητικά συναισθήματα και να εμφανίζουν κατάθλιψη και καρδιακά προβλήματα, εξήγησε η ερευνήτρια Hui Liu.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η καρδιοπάθεια φαίνεται να οδηγεί σε πτώση της ποιότητας του γάμου στις γυναίκες αλλά όχι στους άντρες.

Το εύρημα έρχεται σε ευθυγράμμιση με την πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι πιθανότερο να στηρίζουν και να φροντίζουν τους άρρωστους συζύγους τους ενώ οι άντρες σύζυγοι είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν το ίδιο για τις συζύγους τους.

Η Liu εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο η φτωχή υγεία μιας συζύγου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αξιολογεί την ποιότητα του γάμου της αλλά η φτωχή υγεία ενός άντρα δεν βλάπτει την άποψή του για το γάμο.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Journal of Health and Social Behavior’’, έδειξαν την ανάγκη συμβουλευτικής και στήριξης σε ζευγάρια μεγάλης ηλικίας.

 

Πηγές:
‘’Journal of Health and Social Behavior’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”