Πωλούνται, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται μια φορά και έπειτα πετιούνται. Οι πλαστικές σακούλες ανήκουν στα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα των βιομηχανικών χωρών. Οι πρεσβευτές των 28 κρατών- μελών της ΕΕ κατέληξαν σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες σε συμφωνία για ένα σχέδιο που θα περιορίζει δραστικά τη χρήση τους. 

Με τον τρόπο αυτό ξεπεράστηκε το εμπόδιο του προηγούμενου διαπραγματευόμενου συμβιβασμού. Τα ευρωπαϊκά κράτη πλέον είτε θα αυξήσουν τα τέλη και τους φόρους στην πλαστική σακούλα, είτε θα αποφασίσουν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωσή τους. Θα μπορούσαν να ισχύσουν επίσης μέχρι και απαγορεύσεις. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συμφωνήθηκε η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πλαστικής σακούλας σε περισσότερο από 50% μέχρι το 2019, από 200 - σε 90 σακούλες κατά κεφαλήν. Το δε 2025, θα πρέπει να φτάσουν τις 40.

Εναλλακτικά θα μπορούσαν οι χώρες να τις χρεώνουν υποχρεωτικά. Σύμφωνα με στατιστική έρευνα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το 2010, ο μέσος ευρωπαίος πολίτης κατανάλωνε περίπου 200 πλαστικές σακούλες. Η λιγότερη χρήση τους γινόταν στην Ιρλανδία, με 20 σακούλες ανά άτομο. Οι Γερμανοί έφτασαν τις 70, ενώ στη Δανία και τη Φιλανδία τις 77 και 79 αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη σπατάλη γινόταν στην Πορτογαλία και την Πολωνία, με κατά μέσο όρο 500 σακούλες κατά κεφαλήν! Η πλαστική σακούλα αποτελεί βαριά κληρονομιά για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πλαστικές τσάντες μπορούν να διατηρηθούν μέχρι 450 χρόνια. Το υλικό τους δεν δημιουργεί μόνο τεράστια ρύπανση στις θάλασσες αλλά διασκορπίζεται σε μικροσκοπικά μέρη που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή των φυτών και των ζώων.

Πουλιά και ψάρια πιάνονται στις πλαστικές σακούλες ή καταβροχθίζουν τα υπολείμματα τους. Στη Βόρεια θάλασσα, τα στομάχια των πουλιών είναι γεμάτα από πλαστικές ουσίες σε ποσοστό 94%! Η επιτροπή περιβάλλοντος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει θετικά τα μέτρα για το δραστικό περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας. Απομένει μετά η αποδοχή της απόφασής από τους υπουργούς των κρατών – μελών. Η ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα συνέλθει μέχρι την άνοιξη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]