Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αυτοκτονίας σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές του John Hopkins University, εξέτασαν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους που είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν και αργότερα υποβλήθηκαν σε ψυχοκοινωνική συμβουλευτική.

Παρατήρησαν ότι οι αυτοκτονίες μειώθηκαν κατά 26% μετά από 5 χρόνια σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν υποβλήθηκαν σε ψυχοθεραπεία.

Για την έρευνα, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε 6 έως 10 συνεδρίες για πρόληψη αυτοκτονιών σε κλινικές της Δανίας.
Το αποτέλεσμα συγκρίθηκε με αυτό 17.000 ανθρώπων που είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν αλλά δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία στη συνέχεια.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως 20 ετών.

Σκοπός της θεραπείας είναι να δώσει στους ανθρώπους χρόνο και χώρο να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και να διερευνήσουν δύσκολα αισθήματα με επαγγελματία.

Τον πρώτο χρόνο όσοι έλαβαν ψυχοθεραπεία είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να αποπειραθούν ξανά να αυτοκτονήσουν και 38% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Μετά από 5 χρόνια η ίδια ομάδα είχε 26% λιγότερες αυτοκτονίες. Δέκα χρόνια αργότερα η θετική επίδραση της θεραπείας ήταν ακόμα εμφανής.

Η ερευνήτρια Dr Elizabeth Stuart, του Bloomberg School, δήλωσε ότι η μακροχρόνια παρακολούθηση είναι ιδανική για συλλογή πληροφοριών σχετικά με το ποιες προληπτικές αγωγές έχουν αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα παρέχουν σταθερή βάση ώστε να συσταθεί να ληφθεί υπόψη αυτού του είδους η θεραπεία στον πληθυσμό που αντιμετωπίζει κίνδυνο αυτοκτονίας.

Η Annette Erlangsen, του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως άνθρωποι που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν είναι πληθυσμός υψηλού κινδύνου και ότι πρέπει να τους σταματήσουμε. Ωστόσο δεν γνωρίζαμε τι είναι αποτελεσματικό όσον αφορά την αντιμετώπιση.

Τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι η ψυχοκοινωνική αντιμετώπιση μπορεί να εμποδίσει την αυτοκτονία σε ομάδα που βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το ασφαλές, εμπιστευτικό μέρος για να μιλήσει κάποιος είναι το κλειδί της επιτυχίας των συνεδριών.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το ποιο είδος θεραπείας έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Lancet Psychiatry’’.

 

Πηγές:
‘’Lancet Psychiatry’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;