Η βιταμίνη D μπορεί να περιορίσει τις εξάρσεις των συμπτωμάτων της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας κατά 40% σε ασθενείς που έχουν έλλειψη της βιταμίνης, έδειξε κλινική δοκιμή.

Ο ερευνητής, Adrian Martineau, καθηγητής στο Queen Mary University του Λονδίνου, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πώς ένα φτηνό συμπλήρωμα βιταμίνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο έξαρσης σε ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D.

Πρόκειται για ην πρώτη κλινική δοκιμή που ερευνά την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Η έρευνα περιέλαβε 240 ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Μισοί από τους ασθενείς έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D και οι υπόλοιποι placebo.

Ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D ωφελήθηκαν σημαντικά από τη λήψη των συμπληρωμάτων αλλά η μεγάλη μείωση των κρίσεων δεν φάνηκε σε ασθενείς με υψηλότερο επίπεδο βιταμίνης D στην έναρξη της δοκιμής.

Ωστόσο, ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μείωσαν μετρίως τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων έξαρσης σε όλους τους ασθενείς που έλαβαν τη βιταμίνη.

Ο Martineau πρόσθεσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια θα πρέπει να ελέγχουν το επίπεδο βιταμίνης D και να αρχίσουν να λαμβάνουν συμπληρώματα αν είναι χαμηλά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Lancet Respiratory Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’Lancet Respiratory Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''