Γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να ζουν περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες, σύμφωνα με νέα έρευνα που εστίασε σε δείκτη γήρανσης.

Οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερες τροφές μεσογειακής διατροφής και έπιναν μέτριες ποσότητες κρασιού με το γεύμα τους είχαν μακρύτερα τελομερή στα αιμοσφαίριά τους.

Το μήκος των τελομερών εκτιμάται ότι αποτελεί μέτρο κυτταρικής γήρανσης. Το στρες και η φλεγμονή μπορεί ενδεχομένως επίσης να κονταίνουν τα τελομερή, σημειώνουν οι ερευνητές στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’BMJ.’’

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη και μπορεί να αποτρέπει ενδεχομένως το κόντεμα, σημειώνει η ερευνήτρια Immaculata De Vivo, του Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School.

Η De Vivo δήλωσε ότι από όσο γνωρίζει πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα σε πληθυσμό, που ερευνά τη σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του μήκους των τελομερών σε υγιείς γυναίκες μέσης ηλικίας. Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα στηρίζουν περαιτέρω τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής όσον αφορά την υγεία και τη μακροζωία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 4.700 γυναίκες. Οι ερευνητές μέτρησαν το μήκος των τελομερών στα αιμοσφαίρια από δείγματα που έδωσαν οι νοσηλεύτριες μεταξύ του 1989 και του 1990. Οι ερευνητές επίσης βαθμολόγησαν τη διατροφή των γυναικών σε κλίμακα από 0 έως 9. Ο υψηλότερος αριθμός έδειχνε μεγαλύτερη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες με υψηλότερα σκορ έτειναν να έχουν μακρύτερα τελομερή σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν χαμηλότερες επιδόσεις.

Η Marta Crous-Bou, του Channing Division of Network Medicine, δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι η υγιεινή διατροφή συνδεόταν με μακρύτερα τελομερή. Ωστόσο, η ισχυρότερη σχέση σημειώθηκε στις γυναίκες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή.

Για κάθε υψηλότερη μονάδα στο σκορ μιας γυναίκας, το μήκος των τελομερών της αντιστοιχούσε σε περίπου 1,5 χρόνια λιγότερης γήρανσης, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια προειδοποίησε ότι η έρευνα έχει αρκετούς περιορισμούς.

Οι ερευνητές μέτρησαν το μήκος των τελομερών σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, πολλές από τις γυναίκες ήταν ευρωπαϊκής καταγωγής και η δυναμική των τελομερών μπορεί να είναι διαφορετική σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων.

 

Πηγές:
‘’BMJ.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024