H αλλαγή στον τρόπο ζωής δεν υποκαθιστά τη λήψη φαρμάκων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η γερμανική λίγκα για την υπέρταση.

Παρόλα αυτά, το φυσιολογικό βάρος, η ισορροπημένη διατροφή και η κίνηση εξακολουθούν να είναι βασικοί πυλώνες της θεραπείας. «Σε μέτρια υπέρταση, από 159 σε 99 mmHg οι γιατροί πρέπει καταρχάς να συστήνουν αλλαγή των βιοτικών συνηθειών», τονίζει ο πρόεδρος της λίγκα, Martin Hausberg. Σε αυτές ανήκουν η ισορροπημένη και περιορισμένη σε αλάτι διατροφή, ο αθλητισμός, η διακοπή του καπνίσματος και η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ.

«Αν παρόλα αυτά οι τιμές παρά τις εντατικές προσπάθειες δεν μειωθούν, τότε είναι αναγκαία η λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων, λέει ο κ. Hausberg. Το ίδιο ισχύει και όταν η αρτηριακή πίεση ξεπερνά το όριο 159/99 mmHg ή όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από άλλες παθήσεις των νεφρών, του κυκλοφορικού ή του διαβήτη.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται επιεικώς ανεύθυνο να μην συνταγογραφούνται φάρμακα», τονίζει χαρακτηριστικά ο ειδικός για την υπέρταση, προειδοποιώντας παράλληλα πως οι ηλικιωμένοι δεν θεωρούν ως επικίνδυνες τις ελαφρά αυξημένες τιμές.

Για έναν 60χρονο η αρτηριακή πίεση θα ήταν αποδεκτή μέχρι και στο 160mmHg. «Μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν όμως σαφέστατα ότι μια τιμή πάνω από 140mmHg για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάθε ηλικία είναι επικίνδυνη για την υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο ανακοπής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]