Ερευνητές κατόρθωσαν για πρώτη φορά να αναπτύξουν συστατικό το οποίο όταν προστίθεται στα τρόφιμα δημιουργεί κορεσμό στον άνθρωπο.

Η ουσία, που παρασκευάστηκε από ερευνητές του Imperial College London και του University of Glasgow, περιέχει προπιονικό, το οποίο οδηγεί το έντερο να απελευθερώσει ορμόνες που επιδρούν στον εγκέφαλο και μειώνουν την πείνα.

Το προπιονικό παράγεται φυσιολογικά στον οργανισμό όταν οι ίνες ζυμώνονται από μικρόβια στο έντερο αλλά το νέο συστατικό (IPE) παρέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες προπιονικού σε σχέση με αυτές που λαμβάνουν οι άνθρωποι με τη συνήθη διατροφή.

Ο καθηγητής Gary Frost, του Imperial College London, δήλωσε ότι μόρια όπως το προπιονικό ενεργοποιούν την απελευθέρωση ορμονών στο στομάχι οι οποίες ελέγχουν την όρεξη, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε τεράστιες ποσότητες ινών για να πετύχουν ισχυρή επίδραση. Οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν πιο αποτελεσματικό τρόπο για την απελευθέρωση προπιονικού στο έντερο.

Η μικρή έρευνα έδειξε ενθαρρυντικά σημάδια ότι η πρόσθεση του συγκεκριμένου συστατικού που ανέπτυξαν, στη διατροφή, εμποδίζει την αύξηση του βάρους σε υπέρβαρους ανθρώπους.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Gut.’’

 

Πηγές:
‘’Gut.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα