Νέα έρευνα συνδέει τη μεγάλη κοιλιά με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιας, συχνά μοιραίας, καρδιακής δυσλειτουργίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, άνθρωποι με τη μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και γοφών σε συνδυασμό, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επηρεαστούν σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικές μετρήσεις.

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με διάφορες αρνητικές αλλαγές στην καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακά αίτια.

Οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν αν η μεγάλη κοιλιά συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο σε σχέση με τη γενική παχυσαρκία, καθώς ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη κατανομή λίπους μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο επικίνδυνη.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των 12,5 ετών συνέβησαν 253 αιφνίδιοι θάνατοι από καρδιακά αίτια. Οι θανόντες ήταν κατά μέσον όρο 55 ετών. Μια στις 3 ήταν γυναίκες και 4 στους 10 ήταν αφροαμερικανικής καταγωγής.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι όσοι πέθαναν ξαφνικά είχαν υψηλότερη εμφάνιση γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και μεγαλύτερη αναλογία μέσης/ γοφών.

Ο κίνδυνος για αιφνίδιο θάνατο συνδεόταν με γενική παχυσαρκία αλλά μόνο στους μη καπνιστές.

Από τις μετρήσεις παχυσαρκίας η αναλογία μέσης/ γοφών ήταν αυτή που συνδεόταν περισσόερο με τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από καρδιακά αίτια όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα