Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνά μια γυναίκα προετοιμάζοντας γεύματα στην κουζίνα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο.

Ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 2.700 γυναίκες και ανακάλυψαν ότι όσες μείωσαν το χρόνο που περνούσαν μαγειρεύοντας περιόριζαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την καρδιοπάθεια περισσότερο από ένα τρίτο.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποδοθούν στο ότι οι γυναίκες έτρωγαν μεγαλύτερες μερίδες όταν μαγείρευαν για τον εαυτό τους παρά όταν αγόραζαν ‘’εύκολες’’ τροφές, όπως σνακ και έτοιμα γεύματα.

Ο ερευνητής Dr Brad Appelhans, του Rush University Medical Centre στο Σικάγο, δήλωσε ότι ενώ οι αιτίες πίσω από τη σχέση είναι ασαφείς πιστεύει ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη επανεξέτασης των μηνυμάτων δημόσιας υγείας, όπως την ανάγκη έμφασης σε υγιεινές μεθόδους διατροφής και την εστίαση στα δυνητικά οφέλη των υγιεινών, ‘’εύκολων’’ γευμάτων.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία 14 ετών, από 2.755 γυναίκες ηλικίας 42 έως 52 ετών.

Οι ερευνητές μέτρησαν 5 δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου.

Ο κίνδυνος να έχει μια γυναίκα μεταβολικό σύνδρομο αύξανε με τον καιρό αλλά η αύξηση ήταν μεγαλύτερη σε όσες περνούσαν τον περισσότερο χρόνο ετοιμάζοντας γεύματα. Ο κίνδυνος μειώθηκε σε όσες περιόρισαν το χρόνο μαγειρικής.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα