Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι γυναίκες με έναρξη της έμμηνης ρύσης στην ηλικία των 10 ετών ή νωρίτερα ή στην ηλικία των 17 ετών και άνω μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και επιπλοκών λόγω υπέρτασης.

Η έναρξη της περιόδου στην ηλικία των 13 ετών φαίνεται να είναι πιο ασφαλής, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο ερευνητής Dexter Canoy, του University of Oxford, δήλωσε ότι το μέγεθος της έρευνας, η ευρεία ακτίνα ηλικιών και οι αγγειακές νόσοι που εξετάστηκαν την καθιστούν μοναδική.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 1,3 εκατομμυρίου γυναικών, ηλικίας 50 έως 64 ετών.

Σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν την έναρξη της έμμηνης ρύσης στην ηλικία των 13 ετών, γυναίκες με έναρξή της στην ηλικία των 10 ετών και κάτω ή των 17 ετών και άνω είχαν 27% περισσότερες νοσηλείες ή θανάτους λόγω καρδιακής νόσου.
Είχαν 16% περισσότερες νοσηλείες ή θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και 20% περισσότερες νοσηλείες λόγω υπέρτασης ή θανάτων λόγω των επιπλοκών της.

Η επίδραση της ηλικίας της έναρξης της περιόδου στην καρδιακή νόσο παρατηρήθηκε συστηματικά σε λεπτές, υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, σε γυναίκες που κάπνιζαν, που δεν κάπνιζαν ή που ήταν πρώην καπνίστριες και σε γυναίκες ομάδων χαμηλού, μέσου ή υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Καθώς η παιδική παχυσαρκία συνδέεται επίσης ιδιαίτερα με την νεαρή ηλικία στην οποία εμφανίζεται η πρώτη περίοδος, η πρόληψη της πτώσης της μέσης ηλικίας έναρξης της περιόδου θα μπορούσε να έχει σημαντικές προεκτάσεις για τη μελλοντική υγεία των παιδιών.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Circulation’’.

 

Πηγές:
‘’Circulation’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη