Παιδιά που παραλείπουν κάποιο από τα κύρια γεύματα της ημέρας και προτιμούν τροφές με ζάχαρη είναι πιο πιθανό να έχουν επιπλέον σωματικό λίπος και να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ο Aino-Maija Eloranta, του University of Eastern Finland, δήλωσε ότι με βάση τα ευρήματα, τα τακτικά γεύματα φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των επιπλέον κιλών και των καρδιομεταβολικών νόσων, ήδη στην παιδική ηλικία.

Η υψηλότερη κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων, κόκκινου κρέατος και μαργαρίνης χαμηλών λιπαρών, καθώς και η χαμηλότερη κατανάλωση φυτικών ελαίων συνδέεται επίσης με υψηλότερο καρδιομεταβολικό κίνδυνο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο Eloranta πρόσθεσε ότι όσο περισσότεροι από τους συγκεκριμένους παράγοντες υπάρχουν τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 512 παιδιά από τη Φινλανδία, ηλικίας 6 έως 8 ετών.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η διατροφή των περισσότερων παιδιών απείχε από το να θεωρηθεί ιδανική. Λιγότερα από τα μισά παιδιά έτρωγαν 3 κύρια γεύματα-πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό-κάθε ημέρα.

Τα σνακ ήταν σημαντική πηγή ενέργειας και σουκρόζης. Η μειοψηφία των παιδιών κατανάλωνε λαχανικά, φρούτα και μούρα.
Μέχρι το ένα τέταρτο των παιδιών κατανάλωνε καθημερινά σακχαρούχα ροφήματα.

Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, σουκρόζης και αλατιού ήταν υψηλότερη, ενώ των ινών, της βιταμίνης D και του σιδήρου ήταν χαμηλότερη έναντι των συστάσεων.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι παιδιά που παρέλειπαν γεύματα και έτρωγαν περισσότερες πρωτεΐνες ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν υπερβάλλον σωματικό λίπος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’European Journal of Nutrition’’.

 

Πηγές:
‘’European Journal of Nutrition’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"