Σε μία τόσο σοβαρή νόσο- στην κυστική ίνωση- στην οποία η πλειοψηφία των ασθενών καταλήγει από αναπνευστική ανεπάρκεια, η μεταμόσχευση πνευμόνων αποτελεί κυριολεκτικά τη 2η ευκαιρία τους για ζωή, αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης.

Ο κ. Κοντοπίδης επισημαίνει τα εξής:

‘’Μέχρι και πριν δύο χρόνια παρέμεναν άλυτα, πολλά σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ελάχιστες μεταμοσχεύσεις και αυτές πάντα στο εξωτερικό. Η προκαταβολή για τη μεταμόσχευση, τα έξοδα μεταφοράς του ασθενή και της οικογένειάς του, η ελλιπής ενημέρωση των ασθενών σχετικά με την επιλογή αυτή, τη φυσική κατάσταση που πρέπει να διατηρήσουν καθώς και την κατάλληλη χρονική στιγμή για τη μετάβασή τους σε κέντρο μεταμόσχευσης ήταν κάποια από τα προβλήματα αυτά. Το κυριότερο όμως ήταν η έλλειψη προσωπικού τόσο για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες όσο και σε εξειδικευμένους ιατρούς. Ο μοναδικός πνευμονολόγος, ο οποίος με προσωπική επαφή είχε αναπτύξει τη συνεργασία με το μεταμοσχευτικό κέντρο της Βιέννης AKH, ο κ. Ιγγλέζος, είχε να επιβλέπει μόνος του, όλο τον αριθμό των ενηλίκων της μονάδας Κ.Ι. και τις διαδικασίες μεταμόσχευσης των υποψηφίων προς μεταμόσχευση. Κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής διαδικασίας, στην κρισιμότερη κατάσταση της υγείας του, ο κάθε ασθενής ήταν μόνος.

Ύστερα από έκκληση ασθενούς με διπλή μεταμόσχευση στον σύλλογο, επισκέφτηκα ο ίδιος, το μεταμοσχευτικό κέντρο AKH, για να βρούμε τρόπο να διευκολύνουμε τις διαδικασίες. Εκεί επιβεβαιώθηκαν και από την Αυστρία οι ελλείψεις που υπήρχαν και που μπορεί να οδηγούσαν σε διακοπή της συνεργασίας με την Ελλάδα. Η έλλειψη μοσχευμάτων από την Ελλάδα σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση και προετοιμασία των ασθενών είχαν σαν αποτέλεσμα να προσέρχονται στο κέντρο κάποιοι από τους ασθενείς χωρίς μεταφρασμένες τις εξετάσεις τους, κάποιοι άλλοι πολύ αργά για μια επιτυχή μεταμόσχευση ενώ κάποιοι άλλοι, υπερβολικά νωρίς. Δεν υπήρχε ούτε η στοιχειώδης ενημέρωση μέσω ενός μεταφρασμένου εντύπου με βασικές οδηγίες στα ελληνικά.
Μετά την ανάληψη των διαδικασιών της γραμματέως, κας Τόνυ Παπαγεωργακοπούλου, στν μονάδα Κ.Ι. Σισμανογλείου, τον συντονισμό των διαδικασιών από τον κ. Μάνο Χειμωνή, ως contact person στην Αυστρία και τον έγκαιρο προγραμματισμό των μεταμοσχεύσεων από τον κ. Ιγγλέζο, η πρώτη αποστολή ασθενούς για προμεταμοσχευτικό έλεγχο στέφθηκε με επιτυχία και έφερε τα συγχαρητήρια από το κέντρο της Αυστρίας.

Ο ετήσιος λοιπόν απολογισμός για τους ασθενείς με Κ.Ι. από το Σισμανόγλειο, από πέρσι μέχρι φέτος, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός, ενώ πριν από λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η τελευταία μεταμόσχευση για το 2014. Το 2013 πραγματοποιήθηκαν 3 προμεταμοσχευτικοί έλεγχοι και 3 μεταμοσχεύσεις. Το 2014 οι προμεταμοσχευτικοί έλεγχοι ήταν 10 ενώ οι επιτυχής μεταμοσχεύσεις έφτασαν τις 5, διπλασιάζοντας τα αποτελέσματα του 2013.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι πλέον, τα περισσότερα έξοδα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Με την έγκαιρη κατάθεση των δικαιολογητικών και τη σωστή οργάνωση των διαδικασιών δεν χρειάζεται να δοθεί κάποια προκαταβολή από τους ασθενείς. Πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί ότι η μεταμόσχευση στην Κυστική ίνωση παραμένει λύση επιβίωσης και όχι θεραπεία, ενώ το υψηλό κόστος πραγματοποίησής της στο εξωτερικό θα μπορέσει να μειωθεί μόνο εφόσον ξεκινήσουν οι μεταμοσχεύσεις στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» με της απαραίτητες προδιαγραφές και αφού εξασφαλιστούν τα μοσχεύματα από Έλληνες δότες.
Όταν λοιπόν το AKH της Βιέννης δίνει την 2η ευκαιρία στην ζωή εξασφαλίζοντας 5 μοσχεύματα για Έλληνες ασθενείς , από χώρες όπως Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Ρουμανία μέχρι και Κύπρο και η Ελλάδα αδυνατεί να δώσει, τότε είναι βέβαιο πως δεν θα μπορέσει να ισχύει αυτό το προνόμιο για πάντα. Η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες διαδικασίες αξιοποίησης όλων των μοσχευμάτων, με εκπαιδευμένους εντατικολόγους στην εφαρμογή πρωτοκόλλων και για τα δύσκολα όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, άμεσα!’’, καταλήγει ο κ. Κοντοπίδης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;