Η αγκαλιά, όπως και η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μας προστατεύσει από λοιμώξεις, ανακάλυψαν ερευνητές του Carnegie Mellon University.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διενέξεις στις σχέσεις τους είναι λιγότερο πιθανό να καταπολεμούν τους ιούς του κρυολογήματος και ότι άνθρωποι με κοινωνική στήριξη προστατεύονται μερικώς από την επίδραση του στρες σε ψυχικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ερευνητές υπέθεσαν ότι η αγκαλιά μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει τα συγκεκριμένα οφέλη στην υγεία επειδή αποτελεί μορφή κοινωνικής στήριξης.

Ο Sheldon Cohen, του Carnegie Mellon, εξέτασε αν η αντίληψη της κοινωνικής στήριξης είναι το ίδιο αποτελεσματική στην προστασία μας από την ευαισθησία σε λοιμώξεις λόγω στρες και αν οι αγκαλιές μπορούν να ευθύνονται σε ένα βαθμό για τα αισθήματα στήριξης, όπως και αν προστατεύουν από λοιμώξεις.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη στήριξη σε 400 υγιείς ενήλικες μέσω ερωτηματολογίων. Απέκτησαν στοιχεία για τη συχνότητα των διαπροσωπικών διενέξεων και για τις αγκαλιές, από τηλεφωνικές συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν σε 14 συνεχόμενα απογεύματα.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε ιό του κοινού κρυολογήματος και παρακολουθήθηκαν για να αξιολογηθεί η λοίμωξη και τα συμπτώματα της νόσου.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κοινωνική στήριξη μείωσε τον κίνδυνο λοίμωξης που συνδεόταν με τις διενέξεις και ότι οι αγκαλιές ευθύνονταν για το ένα τρίτο του προστατευτικού αποτελέσματος.

Άσχετα από το αν ένας συμμετέχων ανέφερε πως είχε διαπροσωπικές διαμάχες, η μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη και οι πιο συχνές αγκαλιές βοήθησαν στο μετριασμό των συμπτωμάτων κρυολογήματος.

Ο Cohen δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι αγκαλιές από έναν άνθρωπο που εμπιστευόμαστε μπορεί ενδεχομένως να δρουν ως αποτελεσματικός τρόπος στήριξης και ότι η αύξηση της συχνότητας των αγκαλιών θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματικό τρόπο μείωσης της ‘’δηλητηριώδους’’ επίδρασης του στρες.

Η προστατευτική επίδραση της αγκαλιάς μπορεί ενδεχομένως να αποδοθεί στη σωματική επαφή καθαυτή ή στο ότι η αγκαλιά αποτελεί συμπεριφορά που δείχνει στήριξη και οικειότητα.

Ο Cohen πρόσθεσε ότι όσοι αγκαλιάζονται περισσότερο προστατεύονται σε ένα βαθμό από λοιμώξεις.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Psychological Science.’’

 

Πηγές:
‘’Psychological Science.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες