Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα και στις ενέσεις θα μπορούσαν να προέρχονται από μια πρωτεΐνη, υποδεικνύει έρευνα σε ποντικούς.

Η πρωτεΐνη μπορεί ενδεχομένως να είναι υπεύθυνη για τη φαγούρα, το οίδημα και τα εκζέματα που εμφανίζουν άνθρωποι όταν λαμβάνουν διάφορα φάρμακα.

Τέτοιες αντιδράσεις σταματούν ανθρώπους από την ολοκλήρωση της αγωγής και ορισμένες φορές μπορεί να αποβούν μοιραίες.
Επιστήμονες σημειώνουν στο περιοδικό ‘’Nature’’, ότι διερευνούν τρόπους να μπλοκάρουν την πρωτεΐνη και να μειωθούν οι παρενέργειες.

Ερευνητές του Johns Hopkins University, στο Maryland, και του University of Alberta, εστίασαν στις αντιδράσεις που προκαλούνται από φάρμακα που συνταγογραφούνται για διάφορες παθήσεις-από τον διαβήτη έως τον ιό HIV.

Οι αντιδράσεις εμφανίζονται επίσης μετά από ορισμένες αγωγές με αντιβιοτικά ή αντικαρκινικές και μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, από ερυθρότητα έως εξανθήματα.

Επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντικούς με και χωρίς την πρωτεΐνη MRGPRB2 στα κύτταρά τους.
Ποντικοί χωρίς την πρωτεΐνη δεν εμφάνισαν ερυθρότητα, εξάνθημα ή οίδημα, παρόλο που οι ερευνητές τους χορήγησαν φάρμακα που είναι γνωστό πως προκαλούν αντιδράσεις.

Μειώθηκαν οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό-στοιχεία δυνητικά επικίνδυνων αντιδράσεων.
Ο Dr Benjamin McNeil, του John Hopkins University School of Medicine, δήλωσε ότι καθώς όλα τα φάρμακα διεγείρουν έναν υποδοχέα καθίσταται ο υποδοχέας ελκυστικός στόχος για φάρμακο.

Ο Dr McNeil δήλωσε ότι αν μπορεί να αναπτυχθεί νέο φάρμακο για το μπλοκάρισμα του υποδοχέα πρωτεΐνης θα βοηθιόταν η μείωση των παρενεργειών σε ασθενείς.

Επιστήμονες διερευνούν αν η ίδια πρωτεΐνη θα μπορούσε να ευθύνεται για ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και η ροδόχρους ακμή.

 

Πηγές:
‘’Nature’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο