Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η απώλεια των δοντιών μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σημάδι ψυχικής και σωματικής ‘’αναπηρίας’’.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το University College, εξηγεί ότι όσοι είχαν χάσει τα δόντια τους είχαν λιγότερο καλή επίδοση σε τεστ μνήμης και βάδισης σε σχέση με όσους είχαν ορισμένα από τα δικά τους δόντια.

Η έρευνα σε 3.000 συμμετέχοντες ανακάλυψε ότι άνθρωποι μεγαλύτερη ηλικίας που είχαν τα δικά τους δόντια είχαν κατά 10% καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όσους τα έχασαν.

Η σχέση εκτιμάται ότι οφείλεται σε ένα βαθμό σε συμπεριφορές που έχουν κακή επίδραση στην οδοντική καθώς και στη γενική υγεία, όπως το κάπνισμα και το ποτό.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν σχέση μεταξύ της μειωμένης κινητικότητας και της απώλειας δοντιών που δεν μπορούσε να εξηγηθεί από άλλους παράγοντες.

Ο ερευνητής Δρ. Γεώργιος Τσάκος, δήλωσε ότι η υπερβολική απώλεια δοντιών αποτελεί ευκαιρία για έγκαιρη παρέμβαση ενηλίκων που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο γρηγορότερης ψυχικής και σωματικής πτώσης αργότερα. Θεωρεί πως οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την απώλεια δοντιών ως προγνωστικό παράγοντα ψυχικής και σωματικής εξασθένησης.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας