Η καλή φόρμα φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, αναφέρουν ερευνητές.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων των 57.000 Αμερικανών. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν περισσότεροι από 35.000 με υπέρταση, που υποβλήθηκαν σε τεστ με διάδρομο μεταξύ του 1991 και του 2009.

Όσοι είχαν τη χειρότερη φόρμα είχαν περισσότερο από 70% πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση στην έναρξη της έρευνας σε σύγκριση με ποσοστό 50% όσων είχαν υψηλό επίπεδο φόρμας.

Από τους περισσότερους από 8.000 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με υπέρταση κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσοστό 49% είχε χαμηλότερα επίπεδα φόρμας και ποσοστό 21% υψηλότερα.

Άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα φόρμας είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα φόρμας.

Η σχέση μεταξύ φόρμας και υπέρτασης παρατηρήθηκε άσχετα από ηλικία, φύλο, φυλή, παχυσαρκία, υπέρταση σε χαλάρωση ή διαβήτη, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘’Journal of the American Heart Association.’’

Ο ερευνητής Dr. Mouaz Al-Mallah, του Henry Ford Heart and Vascular Institute στο Detroit, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί πώς τα επίπεδα φόρμας επηρεάζουν τον κίνδυνο υπέρτασης διαχρονικά.

Ο Al-Mallah δήλωσε ότι αν κάποιος ασκείται και είναι σε φόρμα οι πιθανότητες να εμφανίσει υπέρταση είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με άλλον που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά δεν είναι σε φόρμα. Πρόσθεσε ότι η αύξηση της άσκησης και των επιπέδων της φόρμας πιθανόν να προστατεύει από πολλές νόσους.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης