Ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που είναι σωματικά δραστήριοι έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με όσους δεν είναι δραστήριοι, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Stephanie Bonn, του Karolinska Institute, στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά οφέλη στο να είναι κάποιος σωματικά δραστήριος αλλά νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες επιδράσεις στην επιβίωση μεταξύ των ασθενών με καρκίνο στον προστάτη.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε άντρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στον προστάτη να βελτιώσουν την επιβίωσή τους αν είναι σωματικά δραστήριοι, σημειώνει η ερευνήτρια.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 4.623 ανδρών από τη Σουηδία οι οποίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη αρχικού σταδίου, μεταξύ του 1997 και του 2002. Οι πληροφορίες περιλάμβαναν στοιχεία για τα επίπεδα άσκησης των αντρών και τη γενική τους υγεία μέχρι το 2012.

Γενικά, άντρες που περπατούσαν ή έκαναν ποδήλατο καθημερινά για τουλάχιστον 20 λεπτά μετά τη διάγνωση είχαν 39% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο και 30% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Για παράδειγμα, κάθε χρόνο σε 1.000 άντρες που περπατούσαν ή έκαναν ποδήλατο τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα υπήρχαν περίπου 23 θάνατοι από οποιοδήποτε αίτιο σε σύγκριση με περίπου 38 θανάτους σε κάθε 1.000 άντρες που ασκούνταν λιγότερο.
Επιπλέον, για κάθε 1.000 άντρες που ασκούνταν για μια τουλάχιστον ώρα την εβδομάδα υπήρχαν περίπου 21 θάνατοι από οποιοδήποτε αίτιο ανά έτος σε σύγκριση με 34 θανάτους σε κάθε 1.000 από αυτούς που ασκούνταν λιγότερο.

Τα αποτελέσματα ήταν σταθερά, άσχετα από το είδος της αγωγής που έλαβαν οι άντρες για τον καρκίνο στον προστάτη, δήλωσε η Bonn.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι πιθανότατα η έρευνα εξαιρεί άντρες με πιο επιθετικό καρκίνο του προιστάτη.

Η νέα έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι η περισσότερη άσκηση παρέτεινε τη ζωή των αντρών, αλλά η Bonn δήλωσε ότι θα είναι ενδιαφέρον να πραγματοποιηθεί δοκιμή για να μετρηθούν οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις της άσκησης στον καρκίνο του προστάτη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η σχέση μεταξύ άσκησης και καρκίνου του προστάτη μπορεί ενδεχομένως να σχετίζεται με ορμόνες, το λιπώδη ιστό ή τη φλεγμονή. Σχεδιάζουν να μελετήσουν περαιτέρω τους μηχανισμούς.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention’’.

 

Πηγές:
‘’Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;