Νέα έρευνα αποκάλυψε πρόσφατα ότι το αυξημένο στρες μπορεί ενδεχομένως να καταστήσει τους ανθρώπους που μετακομίζουν από την ύπαιθρο σε αστικές περιοχές πιο ευάλωτους στο διαβήτη, σε αναπτυγμένες χώρες.

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει διαβήτη και άλλα μεταβολικά προβλήματα είναι η χρόνια έκθεση στην κορτιζόλη. Η κορτιζόλη μπορεί να εξουδετερώσει την ινσουλίνη και να επιβραδύνει την παραγωγή της.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε κατοίκους πόλεων, ποσοστό 28% των ανθρώπων είχαν διαβήτη ή άλλες διαταραχές του μεταβολισμού γλυκόζης. Το ποσοστό ήταν λιγότερο από το μισό σε σχέση με αυτό των κατοίκων της υπαίθρου.

Οι κάτοικοι των πόλεων είχαν επίσης σημαντικά υψηλά επίπεδα κορτιζόλης σε σχέση με όσους διέμεναν στην ύπαιθρο.

Ενώ οι κάτοικοι των πόλεων ανέφεραν ότι ασκούνταν λιγότερο και κατανάλωναν περισσότερο ‘’γρήγορο φαγητό’’ και επιδόρπια σε σχέση με τους κατοίκους της υπαίθρου, οι αλλαγές του τρόπου ζωής δεν είναι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο. Η διαφορά στα επίπεδα κορτιζόλης δείχνει ότι η ορμόνη είναι σημαντικό μέρος της εξίσωσης.

Ο Peter Herbert Kann, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συστηματικά δείχνει ότι η ρύθμιση της κορτιζόλης στον οργανισμό παίζει ρόλο στις μεταβολικές αλλαγές που εμφανίζονται από τη μετακίνηση σε αστικό τρόπο ζωής.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism’’ (JCEM).

 

Πηγές:
‘’Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια