Νέα έρευνα αποκάλυψε πρόσφατα ότι παχύσαρκοι ασθενείς που υποβάλλονται σε βαριατρική εγχείρηση έχουν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με ασθενείς που δεν υποβάλλονται σε αυτήν.

Η έρευνα, του ''Jama Network Journals'', αναφέρει ότι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε βαριατρική εγχείρηση σε σύγκριση με παχύσαρκους που δεν υποβλήθηκαν είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο στα 5 χρόνια και μέχρι 10 χρόνια μετά την εγχείρηση.

Ανακαλύφθηκε ότι υπήρχαν 263 θάνατοι στην ομάδα που υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλά στην ομάδα ελέγχου οι θάνατοι έφθασαν στους 1.277.

O David E. Arterburn, του Group Health Research Institute, στο Σιάτλ, ανέλυσε τη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα σε 2.500 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση από το 2000 έως το 2011. Τους ταίριαξε με 7.462 ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση.

Οι βαριατρικές επεμβάσεις περιελάμβαναν κατά 74% γαστρικό μπαιπάς, κατά 15% γαστρικό μανίκι, κατά 10 % ρυθμιζόμενο γαστρικό δακτύλιο και κατά 1% άλλες μεθόδους.

Τα ποσοστά θνησιμότητας στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση υπολογίστηκαν σε 2,4% το πρώτο έτος, σε 6,4% στα 5 χρόνια και στο 13,8% στα 10 χρόνια. Στους ασθενείς της ομάδας ελέγχου τα ποσοστά θνησιμότητας υπολογίστηκαν σε 1,7% τον πρώτο χρόνο, σε 10,4% στα 5 χρόνια και σε 23,9% στα 10 χρόνια.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα παρείχαν περαιτέρω ενδείξεις για την ωφέλιμη σχέση μεταξύ της εγχείρησης και της επιβίωσης που έχει φανεί σε νεότερους, κυρίως θηλυκούς πληθυσμούς.

 

Πηγές:
''Jama''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο