Εξέταση αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους να επιλέξουν μια στρατηγική διακοπής του καπνίσματος που θα τους έδινε καλύτερη δυνατότητα να διακόψουν το κάπνισμα, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Lancet’’.

Έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 60% των ανθρώπων που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα το ξαναρχίζουν την πρώτη εβδομάδα.

Ωστόσο, ερευνητές πιστεύουν ότι η μέτρηση της ταχύτητας διάσπασης της νικοτίνης θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας.

Άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί το κόστος έναντι της αποτελεσματικότητας των επιπλέον εξετάσεων.
Οι άνθρωποι διασπούν με διαφορετικό ρυθμό τα επίπεδα νικοτίνης.

Ορισμένοι ερευνητές υποδεικνύουν ότι άνθρωποι που διασπούν πιο γρήγορα τη νικοτίνη μπορεί ενδεχομένως να επιθυμούν περισσότερα τσιγάρα και να δυσκολεύονται να διακόψουν το κάπνισμα.

Στην έρευνα, επιστήμονες του University of Pennsylvania, ενέγραψαν 1.240 ανθρώπους σε διαφορετικά προγράμματα διακοπής του καπνίσματος.

Οι ερευνητές έλεγξαν το αίμα κάθε εθελοντή για να διαπιστώσουν αν η νικοτίνη διασπάται με φυσιολογικό ή αργό ρυθμό.

Οι εθελοντές έλαβαν είτε επίθεμα νικοτίνης, είτε βαρενικλίνη είτε placebo.
Όλοι είχαν πρόσβαση και σε συμπεριφορική θεραπεία.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που διασπούν τη νικοτίνη με φυσιολογικό ρυθμό έχουν καλύτερες πιθανότητες να διακόψουν το κάπνισμα ενώ χρησιμοποιούν βαρενικλίνη σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν επιθέματα νικοτίνης.

Αν και εθελοντές που διασπούν τη νικοτίνη πιο αργά είχαν παρόμοια ποσοστά επιτυχίας με οποιαδήποτε μέθοδο χρησιμοποίησαν, ανέφεραν περισσότερες παρενέργειες με τη βαρενικλίνη.

Η ερευνήτρια, καθηγήτρια Caryn Lerman, δήλωσε ότι αν χρησιμοποιούνται τα τεστ, οι άνθρωποι θα έχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Πρόσθεσε, ότι για ορισμένους ανθρώπους με φυσιολογικό μεταβολισμό νικοτίνης οι πιθανότητες επιτυχίας μπορεί ενδεχομένως να είναι χαμηλές με τα επιθέματα αλλά θα μπορούσαν να διπλασιαστούν αν λαμβάνεται το χάπι, ενώ για το ένα τρίτο του πληθυσμού με πιο αργό μεταβολισμό τα πιο φτηνά επιθέματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Εξετάσεις αίματος για την ταχύτητα διάσπασης νικοτίνης χρησιμοποιούνται στην έρευνα, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσαν εύκολα να αναπτυχθούν για ευρύτερη χρήση.

 

 

Πηγές:
‘’Lancet’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα