Ηλικιωμένες γυναίκες που είναι ικανοποιημένες από τη ζωή τους έχουν υψηλότερη οστική πυκνότητα και εμφανίζουν λιγότερο συχνά οστεοπόρωση σε σχέση με όσες δεν είναι ικανοποιημένες.

Οι ερευνητές του University of Eastern Finland, δήλωσαν ότι η προαγωγή της ικανοποίησης από τη ζωή και του καλού ηθικού στους ηλικιωμένους είναι το ίδιο σημαντική με την προαγωγή υγιεινών επιλογών τρόπου ζωής.

Η οστεοπόρωση αποτελεί συχνή πάθηση, που εύκολα οδηγεί σε κατάγματα.

Η οστική πυκνότητα μειώνεται καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι, ωστόσο για τις γυναίκες, η εμμηνόπαυση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Το μακροχρόνιο στρες που συνδέεται με την κατάθλιψη μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο μεταβολισμό και συνεπώς στην υγεία των οστών, εξήγησαν οι ερευνητές.

Η συμπεριφορά ενός ανθρώπου με κατάθλιψη όσον αφορά την υγεία του μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, καθώς ο άνθρωπος μπορεί να καπνίζει ή να ασκείται λίγο.

Η έρευνα περιέλαβε 2.167 γυναίκες οι οποίες υποβλήθηκαν σε μέτρηση οστικής πυκνότητας το 1999. Από αυτές, 1.147 υποβλήθηκαν σε μετρήσεις 10 χρόνια αργότερα.

Κατά τη διάρκεια 10 ετών η οστική πυκνότητα των γυναικών εξασθένησε κατά 4% κατά μέσον όρο, ωστόσο η διαφορά μεταξύ των δυο ομάδων ήταν 52%.

Αλλαγές στην ικανοποίηση από τη ζωή κατά τη δεκαετία που διήρκεσε η έρευνα, επίσης επηρέασαν την οστική πυκνότητα.

Σε γυναίκες στις οποίες η ικανοποίηση ακολουθούσε πτωτική πορεία, η οστική πυκνότητα εξασθένησε κατά 85% σε σύγκριση με γυναίκες των οποίων η ικανοποίηση βελτιώθηκε.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Psychosomatic Medicine’’.

 

Πηγές:
‘’Psychosomatic Medicine’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα