Άνθρωποι με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ, έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης σε σχέση με ανθρώπους που έχουν ομάδα αίματος Ο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι άνθρωποι με ομάδα αίματος άλλη εκτός από την Ο θα πρέπει να ανησυχούν πολύ, επειδή ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και το προσδόκιμο επιβίωσης επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως άσκηση και η γενική κατάσταση της υγείας, δήλωσαν ειδικοί.

Ερευνητές εξέτασαν 50.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους στο Ιράν για 7 χρόνια κατά μέσον όσο. Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με ομάδα αίματος άλλη από αυτήν της O είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της έρευνας, από οποιαδήποτε αιτία και 15% περισσότερες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με ανθρώπους που έχουν ομάδα αίματος Ο.

Ο Dr. Arash Etemadi, του U.S. National Institutes of Health, δήλωσε ότι είναι πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύπτουμε ότι άνθρωποι με ορισμένες ομάδες αίματος έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ορισμένες νόσους.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αν η ομάδα του αίματος μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με τον κίνδυνο γαστρικού καρκίνου, ο οποίος έχει ελαφρώς υψηλό ποσοστό εμφάνισης σε ανθρώπους που ζουν στο βορειοανατολικό Ιράν. Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με ομάδες αίματος άλλες από την Ο είχαν 55% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο στομάχι σε σύγκριση με ανθρώπους που έχουν ομάδα αίματος Ο, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’BMC Medicine’’.

Η σχέση ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία το κάπνισμα, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και η εθνικότητα.

Περίπου 11.000 άνθρωποι στην έρευνα έδωσαν πληροφορίες για βιοχημικούς δείκτες, περιλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης, γλυκόζης, καθώς και της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, ορισμένες μετρήσεις ξεχώρισαν- για παράδειγμα οι άνθρωποι με ομάδα Α έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χοληστερόλης LDL.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι είναι πιθανό υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης να εξηγούν μερικώς τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.
Άνθρωποι με ομάδα αίματος άλλη εκτός της O έχουν επίσης αυξημένη τάση για δημιουργία θρόμβων, που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα.

Επίσης, το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την ομάδα αίματος είναι στο ίδιο χρωμόσωμα με ορισμένα από τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της χοληστερόλης, δήλωσε ο Etemadi.

Ωστόσο, δεν είναι πιθανό η σχέση της χοληστερόλης να είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων, δήλωσε ο ειδικός. Θεωρεί ότι πρόκειται για μείγμα των 2 αιτιών που συμβάλλουν στην αυξημένη θνησιμότητα.

 

Πηγές:
‘’BMC Medicine’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού