Άνθρωποι με απαιτητικά επαγγέλματα και εργασιακό στρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ένα είδος εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με επισκόπηση.

Το άγχος στη δουλειά έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στο παρελθόν αλλά όχι απαραίτητα με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ερευνήτρια Eleonor I. Fransson, του Jönköping University, στη Σουηδία, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ εργασιακού στρες και εγκεφαλικού επεισοδίου έδειξαν μεικτά αποτελέσματα, ενώ ορισμένες έρευνες έδειξαν σχέση και άλλες όχι.

Στη νέα ανάλυση που περιέλαβε τα αποτελέσματα 14 ερευνών από την Ευρώπη, άνθρωποι με εργασιακό στρες είχαν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Fransson, η Mika Kivimäki του University College London και η ομάδα τους χρησιμοποίησαν στοιχεία ερευνών μεταξύ του 1985 και του 2008. Συνολικά σχεδόν 200.000 ενήλικες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το εργασιακό στρες. Οι έρευνες διήρκεσαν περίπου 9 χρόνια κατά μέσον όρο.

Όσοι είχαν απαιτητική εργασία και λίγο ή καθόλου έλεγχο στο εργασιακό περιβάλλον κατηγοριοποιήθηκαν ότι είχαν εργασιακό στρες.

Αυτό αφορούσε ποσοστό 13 έως 22% των ανθρώπων.

Στην έρευνα, ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν περίπου 24% υψηλότερος για ανθρώπους στην ομάδα του στρες σε σχέση με τους άλλους.

Δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ορισμένα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί ενδεχομένως να έχουν γενετική βάση, στοιχείο που μπορεί να εξηγεί το ότι οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση με το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
.
Η Fransson σημείωσε ότι αυτή και άλλες έρευνες δεν αποδεικνύουν απαραίτητα ότι οι στρεσογόνες δουλειές προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια.

Ωστόσο, συνέχισε, η σχέση είναι λογικοφανής, επειδή το στρες θα μπορούσε να προκαλεί την απελευθέρωση των ορμονών τους στρες οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν το μεταβολικό, το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Το ισχαιμικό επεισόδιο, όπως η καρδιακή προσβολή, συνδέεται στενά με την αρτηριοσκλήρυνση, δήλωσε.

Οι Fransson και Tovianen συμφώνησαν ότι το εργασιακό άγχος είναι δύσκολο να αλλάξει σε έναν άνθρωπο, ακόμα και αν αυξάνει τον κίνδυνό του για εγκεφαλικό επεισόδιο. Το θέμα είναι μεγάλο, καθώς είναι ευθύνη των εργοδοτών να διασφαλίσουν υγιεινές συνθήκες εργασίας. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να το ελέγξουν.

Η Fransson σημείωσε ότι το στρες είναι ένας μόνο από τους πιθανούς παράγοντες που εμπλέκονται στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας