Οι οικείες ιστορίες που τους διηγούνται οι συγγενείς μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα να ανακτήσουν τη συνείδηση πιο γρήγορα και να έχουν καλύτερη ανάρρωση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε 15 ασθενείς με τραυματισμό στον εγκέφαλο, μέσης ηλικίας 35 ετών, που βρίσκονταν σε κατάσταση φυτού ή είχαν ελάχιστη συνείδηση.

Εβδομήντα ημέρες μετά τον τραυματισμό στον εγκέφαλο οι ασθενείς άκουγαν οικείες ηχογραφημένες ιστορίες από τους συγγενείς τους οι οποίες είχαν αποθηκευτεί στη μνήμη τους.

Οι ηχογραφημένες ιστορίες παίζονταν με ακουστικά 4 φορές την ημέρα για 6 εβδομάδες σύμφωνα με την έρευνα.

Η ερευνήτρια Theresa Pape, του Northwestern University, πιστεύει ότι το να ακούν τέτοιοι ασθενείς ιστορίες από τη φωνή των γονέων ή των αδερφών τους εξασκεί τα κυκλώματα στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνα για τις μακροχρόνιες αναμνήσεις. Η συγκεκριμένη διέγερση βοήθησε να προκληθεί η πρώτη αχτίδα συνείδησης.

Η αυξημένη επίγνωση μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα να ξυπνήσουν πιο εύκολα, να έχουν καλύτερη επίγνωση του περιβάλλοντος και να αρχίσουν να ανταποκρίνονται σε συζητήσεις και οδηγίες, σημείωσε η Pape.

Μετά την αγωγή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Pape τους χτυπούσε στον ώμο και αυτοί την κοιτούσαν. Πριν την αγωγή δεν το έκαναν. Οι ασθενείς μπορούσαν να συμμετέχουν ενεργά σε θεραπεία αποκατάστασης.
Αυτού του είδους η θεραπεία βοήθησε επίσης τις οικογένειες των ασθενών.

Η Pape εξήγησε ότι οι οικογένειες αισθάνονται λιγότερο αβοήθητες και εκτός ελέγχου όταν κάποιος αγαπημένος βρίσκεται σε κώμα. Είναι φοβερό συναίσθημα για αυτούς. Το εύρημα τους δίνει μια αίσθηση ελέγχου σχετικά με την ανάρρωση του ασθενούς.
Τα μέλη των οικογενειών κατέγραψαν τουλάχιστον 8 ιστορίες, για θέματα όπως γάμοι στην οικογένεια ή κάποιο ταξίδι.

Έπρεπε να είναι κάτι που οι ασθενείς θα θυμόνταν και να το ζωντανέψουν οι συγγενείς με αισθήσεις, κίνηση και θερμοκρασία.
Τα μεγαλύτερα κέρδη στην ανάρρωση των ασθενών εμφανίστηκαν τις πρώτες 2 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας με ιστορίες, ενώ τις επόμενες 4 εβδομάδες το κέρδος ήταν μικρότερο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Neurorehabilitation and Neural Repair.’’

 

Πηγές:
‘’Neurorehabilitation and Neural Repair.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο