Νέα έρευνα έριξε φως στην άνοια και δείχνει ότι ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνιση της νόσου συνδέεται με μεγαλύτερη χρήση ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων.

Η έρευνα του University of Washington υπέδειξε ότι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης άνοιας- περιλαμβανομένου του Alzheimer- συνδέεται με λήψη φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συχνά σε υψηλότερες δόσεις ή για μεγάλο διάστημα και έχουν αντιχολινεργικές ιδιότητες.

Η ερευνήτρια, Shelly Gray, δήλωσε ότι ηλικιωμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλά φάρμακα, περιλαμβανομένων ορισμένων που δίδονται χωρίς συνταγή, όπως υπνωτικά, έχουν ισχυρή αντιχολινεργική δράση και θα πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους για όλα τα μη συνταγογραφούμενα που χρησιμοποιούν.

Η Gray δήλωσε ότι κανείς δεν θα πρέπει να σταματά τη λήψη φαρμάκων για τη θεραπεία του χωρίς να συμβουλευτεί τον γιατρό του και ότι οι γιατροί θα πρέπει να επανεξετάζουν τακτικά τη συνταγογράφηση των μεγαλύτερης ηλικίας ασθενών, περιλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για να εξετάσουν πιθανότητες χρήσης λιγότερων αντιχολινεργικών σε χαμηλότερες δόσεις.

Πρόσθεσε ότι αν οι γιατροί πρέπει να συνταγογραφήσουν ένα φάρμακο με αντιχολινεργικές ιδιότητες επειδή είναι η καλύτερη θεραπεία για τον ασθενή τους, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση, να παρακολουθούν τακτικά τη θεραπεία ώστε να διαπιστώσουν ότι έχει αποτέλεσμα και να τη σταματούν αν δεν είναι αποτελεσματική.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή