Η βρώμη στο πρωινό μπορεί να σας χορτάσει και να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα.

Ερευνητές του Mount Sinai St. Luke's Hospital, επέλεξαν 36 ανθρώπους οι οποίοι έλαβαν 3 διαφορετικά πρωινά.

Το πρωινό αποτελείτο από 350 θερμίδες παρόμοιας ποσότητας υδατανθράκων, λιπαρών και υγρών, είτε από βρώμη είτε από κορν φλεικς με ζάχαρη. Τρίτη ομάδα, ελέγχου, έλαβε μόνο 1,5 φλιτζάνι νερό.

Για να αξιολογήσουν την όρεξη οι ερευνητές ελήφθησαν αξιολογήσεις πείνας και κορεσμού σε τακτά διαστήματα πριν και μετά το πρωινό, μέχρι το μεσημεριανό γεύμα 3 ώρες αργότερα.

Ο ερευνητής Allan Geliebter, εξήγησε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα παρά το ότι κατανάλωναν οι εθελοντές τον ίδιο αριθμό θερμίδων στο πρωινό, οι τιμές κορεσμού ήταν σημαντικά μεγαλύτερες μετά την κατανάλωση βρώμης σε σύγκριση με τα κορν φλέικς με ζάχαρη.

Μετά από 3 ώρες οι συμμετέχοντες ανέφεραν το ίδιο επίπεδο πείνας έχοντας φάει κορν φλεικς για πρωινό σε σύγκριση με όταν κατανάλωσαν μόνο νερό.

Τα αποτελέσματα ήταν περισσότερο έντονα για τους υπέρβαρους, υποδεικνύοντας ότι αυτοί μπορεί ενδεχομένως να ανταποκρίνονται καλύτερα στην επίδραση των ινών της βρώμης όσον αφορά τον κορεσμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κορεσμού, χαμηλότερα ποσοστά πείνας και 31% λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα μετά την κατανάλωση βρώμης έναντι κατανάλωσης κορν φλεικς με ζάχαρη ή νερού.

Η γενική επίδραση κορεσμού ήταν μεγαλύτερη στους υπέρβαρους συμμετέχοντες που κατανάλωσαν 50% λιγότερες θερμίδες στο γεύμα έχοντας καταναλώσει στο πρωινό βρώμη.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι η μεγαλύτερη επίδραση κορεσμού της βρώμης σε σύγκριση με τα κορν φλεικς με ζάχαρη ή με το νερό θα μπορούσε να οφείλονται σε πιο αργό άδειασμα του στομάχου.

Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα σε υπέρβαρους συμμετέχοντες, οι ερευνητές υπέδειξαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τον μακροχρόνιο έλεγχο του βάρους με καθημερινή κατανάλωση βρώμης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Annals of Nutrition and Metabolism.’’

 

Πηγές:
‘’Annals of Nutrition and Metabolism.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]