Η ελαφρώς αυξημένη χοληστερόλη στη μέση ηλικία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για καρδιοπάθεια, αποκάλυψε νέα έρευνα.

Για κάθε δεκαετία στην οποία κάποιος έχει ακόμα και ελαφρώς αυξημένη χοληστερόλη, μεταξύ 35 και 55 ετών, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας μπορεί να αυξηθεί κατά σχεδόν 40%, ανακάλυψε η έρευνα.

Το να μην ελέγχει κάποιος τη χοληστερόλη του δεν είναι σοφή επιλογή, δήλωσαν οι ερευνητές που παρακολούθησαν σχεδόν 1.500 ανθρώπους.

Η ερευνήτρια, Dr Ann Marie Navar-Boggan, δήλωσε ότι αν και δεν χρειάζεται να αρχίσουν όλοι όσοι έχουν ελαφρώς ή μετρίως αυξημένη χοληστερόλη, φαρμακευτική αγωγή, ενδεχομένως θα ωφελούνταν από την αλλαγή της διατροφής και την περισσότερη άσκηση.

Ότι κάνουμε στα αγγεία μας στην ηλικία των 20, 30 και 40 ετών χτίζει τη βάση για μελλοντική νόσο και αν περιμένουμε έως τα 50 ή 60 για να σκεφτούμε την πρόληψη της καρδιοπάθειας έχει χαθεί μια σημαντική ευκαιρία, δήλωσε.

Οι Αμερικανή ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 1.478 ενηλίκων που δεν εμφάνιζαν καρδιοπάθεια και έλαβαν μέρος σε δοκιμή που εξέταζε τον καρδιακό κίνδυνο.

Στην ηλικία των 55 ετών, σχεδόν τα δυο πέμπτα των συμμετεχόντων είχαν τουλάχιστον 10 χρόνια έκθεσης σε υψηλή χοληστερόλη.

Τα επόμενα 15 χρόνια ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν 16,5%- σχεδόν τετραπλάσιος του ποσοστού 4,4% που είχαν όσοι δεν παρουσίαζαν υψηλή χοληστερόλη.

Κάθε δεκαετία υψηλής χοληστερόλης αύξανε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 39%.

Η ερευνήτρια δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Circulation.’’

 

Πηγές:
‘’Circulation.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει