Σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα, ορμόνη της όρεξης, που εκκρίνεται από το στομάχι, φάνηκε να αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία σε ποντικούς.

Ερευνητές του Sahlgrenska Academy έδειξαν ότι όταν ποντικοί λαμβάνουν συμπλήρωμα γρελίνης αυξάνεται η σεξουαλική τους δραστηριότητα και οι προσπάθειές τους να βρουν ταίρι.

Η επίδραση επιβεβαιώθηκε με νέο πείραμα στο οποίο ποντικοί στους οποίους κατεστάλη η γρελίνη μείωσαν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Η ερευνήτρια, Elisabet Jerlhag, δήλωσε ότι είναι ήδη γνωστό ότι η γρελίνη επηρεάζει το μηχανισμό ανταμοιβής που προκαλείται από την τροφή, το αλκοόλ και άλλες εθιστικές ουσίες και η έρευνα δείχνει τώρα για πρώτη φορά ότι η συγκεκριμένη ορμόνη επίσης παίζει ρόλο σε μηχανισμούς ανταμοιβής όπως το σεξ.

Η Jerlhag πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η γρελίνη έχει την ίδια λειτουργία στους ανθρώπους και για να διαπιστωθεί χρειάζονται νέες έρευνες. Ωστόσο, η καταστολή της γρελίνης ενδεχομένως είναι σημαντική για μελλοντικές αγωγές περιπτώσεων εθισμού στο σεξ.

Η Jerlhag σημείωσε ότι οι εθιστικές συμπεριφορές είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα και ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες στρατηγικές όσον αφορά την αγωγή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του ‘’Addiction Biology.’’

 

Πηγές:
‘’Addiction Biology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας