Γιατροί που χωρίς πρόθεση δείχνουν στους ασθενείς τους ότι δεν τους πιστεύουν ή δεν τους καταλαβαίνουν μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν τους δεύτερους σε επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, σύμφωνα με νέα μικρή έρευνα.

Αν οι ασθενείς νιώσουν έλλειψη κατανόησης ή αποδοχής από τον γιατρό τους θα οδηγηθούν σε θυμό και ψυχική δυσφορία- σωματικές καταστάσεις που ενδεχομένως θα επιδεινώσουν τη νόσο τους.

Η ερευνήτρια, Maddy Greville- Harris, του University of Southampton, δήλωσε ότι η επίδραση της αίσθησης των ασθενών ότι ο γιατρός τους δεν τους πιστεύει ή δεν τους καταλαβαίνει μπορεί να είναι επιβλαβής συναισθηματικά αλλά και σωματικά με αποτέλεσμα την πιθανή επιδείνωση των νόσων τους.

Οι ασθενείς μεταφέρουν ορισμένες πεποιθήσεις και προσδοκίες στους γιατρούς τους οι οποίες σχηματίζονται από το περιβάλλον στο οποίο ζουν και τις προηγούμενες εμπειρίες τους.

Οι προσδοκίες τους θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα αλλά η βελτίωση της επικοινωνίας στις επισκέψεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη διαφορά στην περίθαλψη των ασθενών.

Οι ερευνητές κατέγραψαν και ανέλυσαν συνομιλίες γιατρών- ασθενών σε κλινική ρύθμισης πόνου. Εστίασαν σε 5 γυναίκες με χρόνιο διάχυτο πόνο.

Σε επόμενες συνεντεύξεις, οι ασθενείς ανέφεραν ότι αισθάνονταν πως οι γιατροί δεν τις πίστευαν, ότι είχαν συναντήσει γιατρούς που δεν επένδυαν σε αυτές ή που δεν ασχολούνταν σε βάθος με την πάθησή τους.

Οι ασθενείς περιέγραψαν ότι αισθάνονταν αβοήθητες και θυμωμένες μετά από επισκέψεις και αυξημένη ανάγκη να δικαιολογήσουν την πάθησή τους ή να αποφύγουν εντελώς συγκεκριμένους γιατρούς ή αγωγές.

Σχόλια όπως ‘’δεν υπάρχει σωματικό αίτιο για τον πόνο που νιώθεις’’ και που προσβλέπουν στο να καθησυχάσουν τον ασθενή μπορεί να εκληφθούν ως αμφιβολία αυτού που νιώθει ο ασθενής ή ως πατρονάρισμα.

Ο ερευνητής, καθηγητής Paul Dieppe, του University of Exeter, δήλωσε ότι χρειάζεται τώρα να γίνουν περισσότερες έρευνες στον τομέα και ο κάθε γιατρός να επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά με κάθε ασθενή που εξετάζει.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή