Εκτός από τις χειρωνακτικές εργασίες που αφορούν περίεργες θέσεις του σώματος, οι περισπασμοί κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και η κούραση μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στη μέση, υπέδειξε νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο κίνδυνος του πόνου στη μέση είναι υψηλότερος μεταξύ 7.00 και μεσημεριού.

Η Manuela Ferreira, του University of Sydney στο New South Wales, δήλωσε ότι η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που συμβάλλουν στον πόνο στη μέση και ο έλεγχος της έκθεσης σε αυτούς είναι σημαντικό πρώτο βήμα στην πρόληψη.

Η Ferreira πρόσθεσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τη σύντομη έκθεση σε διάφορους τροποποιήσιμους παράγοντες για οξύ επεισόδιο πόνου στη μέση.

Οι ερευνητές επέλεξαν 999 συμμετέχοντες από 300 κλινικές στο Σίδνεϋ οι οποίοι υπέφεραν από οξύ επεισόδιο πόνου στη μέση, μεταξύ Οκτωβρίου 2011 και Νοεμβρίου 2012.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν την έκθεση σε 12 σωματικούς ή ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, 96 ώρες πριν την έναρξη του πόνου στη μέση.

Ο κίνδυνος για νέο επεισόδιο πόνου στη μέση αύξανε σημαντικά λόγω διαφόρων παραγόντων, από 2,7% για μέτρια έως έντονη άσκηση έως 25% για περισπασμό κατά τη διάρκεια δραστηριότητας.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ηλικία μετρίαζε την επίδραση της έκθεσης σε βαρύ φορτίο.

Η Ferreira κατέληξε ότι η κατανόηση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου που οδηγούν στον πόνο της μέσης είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του ελέγχου μιας πάθησης που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Arthritis Care & Research’’.

 

Πηγές:
‘’Arthritis Care & Research’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ