Τους 37 έφτασαν τη Δευτέρα οι νεκροί από τη γρίπη, ενώ άλλοι 37 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας με σοβαρές επιπλοκές.

Από την αρχή της επιδημίας, 101 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη έχουν νοσηλευτεί στην εντατική.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναμένει κορύφωση του φαινομένου τις επόμενες εβδομάδες.

Το υπουργείο Υγείας απέστειλε συμπληρωματικές οδηγίες στα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα εξής:

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Κατά τη φετινή περίοδο γρίπης ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το προεξάρχον στέλεχος που ευθύνεται τόσο στη Ευρώπη όσο και στη Αμερική για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης είναι το στέλεχος Α(Η3Ν2) που εμφανίζει γενετικές διαφορές από το αντίστοιχο στέλεχος Α(Η3Ν2) που περιέχεται στο κυκλοφορούν εμβόλιο της εποχικής γρίπης.

Αυτό συνέβη διότι το εποχικό εμβόλιο της γρίπης περιέχει στελέχη της γρίπης που αναμέναμε ότι θα επικρατήσουν φέτος στο βόρειο ημισφαίριο και όχι τον διαφοροποιημένο υπότυπο (Η3Ν2), που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα αποτελέσει σημαντικό αίτιο της φετινής επιδημίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα αναμένεται η κυκλοφορία του στελέχους Α (Η3Ν2), όπως επίσης και του στελέχους Α (Η1Ν1) pnd 09 και του στελέχους τύπου Β.

Εμβόλιο

Το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη, καθώς καλύπτει για τα στελέχη Α(Η1Ν1) pnd 09 και τύπου Β και ενδεχομένως, μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία, να προστατεύει από σοβαρή νόσο και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α (Η3Ν2).

Τα προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέτρα κατά της εποχικής γρίπης είναι τα ακόλουθα:

Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού κύματος γρίπης.

Για τα άτομα υψηλού κινδύνου, και ιδιαίτερα όταν ο εμβολιασμός διενεργήθηκε κατά την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης, είναι πιθανόν για τη διατήρηση επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων να χρειαστεί επαναληπτική δόση, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου