Ερευνητές ανακάλυψαν ουσία που ενδεχομένως έχει τη δυνατότητα να σταματά τον κυτταρικό θάνατο σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και τραυματισμό εγκεφάλου.

Παράγωγα της ουμανίνης, ενός πεπτιδίου που είναι κωδικοποιημένο στο γονιδίωμα των μιτοχονδρίων των κυττάρων θα μπορούσαν να αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη τέτοιας θεραπείας, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Abraham Parola, καθηγητής του Ben Gurion University στο Ισραήλ, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να παράσχουν νέο συστατικό για την ανάπτυξη θεραπειών για νόσους που σχετίζονται με νέκρωση, όπως ο τραυματισμός του εγκεφάλου, το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή προσβολή και ο τραυματισμός εγκεφάλου είναι διαφορετικές νόσοι με ορισμένες κοινές παθολογίες που οδηγούν σε κοινό τέλος- κυτταρικό θάνατο και τραυματισμό στον άνθρωπο λόγω υποξίας.

Στις παραπάνω νόσους η έλλειψη προσφοράς αίματος στους ιστούς που έχουν επηρεαστεί αρχίζει μια διαδικασία που τελικά σταματά την παραγωγή των μορίων ATP (θανατική καταδίκη για τα περισσότερα κύτταρα).

Οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των αναλόγων ουμανίνης AGA(C8R)-HNG17 και AGA-HNG.

Αντιμετώπισαν ποντικούς που είχαν υποστεί τραυματισμό εγκεφάλου με ανάλογο HNG17 που μείωσε με επιτυχία την αναπηρία.
Καθώς τα πεπτίδια που χρησιμοποιήθηκαν είναι παράγωγα της ουμανίνης, μια ιδανική αγωγή θα μπορούσε να αφορά σύστημα χορήγησης φαρμάκου με το HNG17 ως συστατικό, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Biophysical Society στη Βαλτιμόρη.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;