Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την εγκυμοσύνη είναι πιο επιβλαβείς όταν η έγκυος είναι πάνω από 35 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα του University of Eastern Finland, οι κίνδυνοι που συνδέονται με το επιπλέον βάρος, το κάπνισμα, τον διαβήτη κύησης και την προεκλαμψία είναι υψηλότεροι σε εγκύους προχωρημένης ηλικίας σε σχέση με νεότερες εγκύους.

Προχωρημένη ηλικία της μητέρας θεωρείται η ηλικία γυναικών που γεννούν μετά τα 35. 

Η ερευνήτρια Reeta Lamminpaa, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό ήταν υψηλότεροι σε προχωρημένη ηλικία της γυναίκας σε σχέση με νεότερες εγκύους. Η ηλικία άνω των 35 ετών, μόνη, δεν ήταν σημαντικός ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου αλλά οι κίνδυνοι αυξήθηκαν όταν η προχωρημένη ηλικία της μητέρας συνδέθηκε με επιπλέον παράγοντα κινδύνου.

Σε εγκύους άνω των 35 ετών οι οποίες κάπνιζαν ήταν περισσότερο πιθανό να συμβούν θάνατος εμβρύου, πρόωρος τοκετός και λιποβαρή μωρά σε σχέση με πιο νέες εγκύους.

Επιπλέον, σε εγκύους άνω των 35 ετών που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες και διαγνώστηκαν με διαβήτη κύησης ήταν περισσότερο πιθανό να συμβούν πρόωρος τοκετός, θάνατος του εμβρύου και προεκλαμψία.

Το επιπλέον βάρος συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο καισαρικής τομής σε έγκυο προχωρημένης ηλικίας.
Στο δυτικό κόσμο, η προχωρημένη ηλικία της μητέρας αποτελεί αυξανόμενη τάση τις τελευταίες δεκαετίες.

Η προχωρημένη ηλικία της μητέρας συνδέεται επίσης με περισσότερες χρόνιες νόσους οι οποίες επίσης παίζουν ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’BMC Pregnancy and Childbirth’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία