Επιθυμώντας να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες που συνδέονται με τα εξ ολοκλήρου μεταλλικά εμφυτεύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε στην Επιστημονική Επιτροπή για τους Ανακύπτοντες και τους Πρόσφατα Εντοπιζόμενους Κινδύνους για την Υγεία να διατυπώσει γνώμη για την ασφάλεια των μεταλλικών τεχνητών αρθρώσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα εμφυτεύματα ισχίου.

Στην τελική της γνωμοδότηση που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, η επιστημονική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι οι τύποι εξ ολοκλήρου μεταλλικών αρθρώσεων (χειρουργικές διαδικασίες που αποκαθιστούν τη λειτουργία μιας άρθρωσης) απελευθερώνουν μέταλλα τα οποία, μόλις έρθουν σε επαφή με τα υγρά και τους ιστούς του σώματος, μπορεί να έχουν τοπικές ή/και συστημικές δυσμενείς συνέπειες για την υγεία. Τα εμφυτεύματα μεγάλης διαμέτρου διαπιστώθηκε ότι εγκυμονούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Λόγω των πιθανών κινδύνων για την υγεία που ενέχουν τα εξ ολοκλήρου μεταλλικά εμφυτεύματα ισχίου, η απόφαση για την τοποθέτησή τους θα πρέπει να λαμβάνεται σε κάθε περίπτωση χωριστά, αφού σταθμίζονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για κάθε ασθενή και συνυπολογίζονται παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο σωματότυπος, η φυσική κατάσταση και ο τρόπος ζωής τους. Ορισμένες ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου, όπως οι γυναίκες με λεπτό σκελετό και οι έγκυες, θα πρέπει να θεωρούνται ακατάλληλες για αρθροπλαστική με τεχνητό εξ ολοκλήρου μεταλλικό ισχίο. Όταν η τεχνική αυτή αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για άλλους ασθενείς, θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από ειδικούς χειρουργούς ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι.

Η Επιστημονική Επιτροπή για τους Ανακύπτοντες και τους Πρόσφατα Εντοπιζόμενους Κινδύνους για την Υγεία εγκρίνει τη στρατηγική που περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Δήλωση Κοινής Αντίληψης, η οποία συνιστά συστηματική παρακολούθηση, μεταξύ άλλων κλινικές και ακτινολογικές εξετάσεις, για όλους τους ασθενείς και όλα τα εξ ολοκλήρου μεταλλικά εμφυτεύματα.

 

Πηγές:
Πηγή: Κομισιόν - Δημόσια Υγεία

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία