Η υδροξυζίνη βασικός ανταγωνιστής της ισταμίνης, η οποία χρησιμοποιείται λόγω της κατασταλτικής της δράσης σαν ηρεμιστικό στην νάρκωση πριν τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να παρατείνει το διάστημα QT και να προκαλέσει, αρρυθμίες και καρδιακές ενοχλήσεις. Ως εκ τούτου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θέλει να περιορίσει την χορήγησή της κυρίως στους ηλικιωμένους.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων (PRAC) του EMA κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από έρευνα, ότι η χρήση του υδροξυζίνης ευθύνεται, ανεξάρτητα από την ένδειξη, για έναν μικρό αλλά υπολογίσιμο κίνδυνο παράτασης του διαστήματος QT. Μεταξύ των πιθανών συνεπειών περιλαμβάνεται η πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε κοιλιακή μαρμαρυγή. Κινδυνεύουν κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με καρδιακές παθήσεις.

Η PRAC συνιστά την συνταγογράφηση των φαρμάκων που περιέχουν υδροξυζίνη σε χαμηλή δόση και με όσο το δυνατόν πιο σύντομη διάρκεια. Στους πολύ ηλικιωμένους ασθενείς πρέπει, αν είναι δυνατόν, να αποφεύγεται. Η μέγιστη ημερήσια δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 mg στους ενήλικες. Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει, εάν δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση της, να λάβουν το ανώτερο 50 mg. Τα παιδιά έως 40 kg, με μέγιστη ημερήσια δόση 2 mg ανά kg σωματικού βάρους.

Η χρήση της υδροξυζίνης πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών ή παίρνουν ταυτόχρονα άλλα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο παράτασης του διαστήματος QT. Συνιστάται προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα φάρμακα που επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό ή μείωση της συγκέντρωσης του καλίου στον ορό, καθώς αυτή η συνοδευτική φαρμακευτική αγωγή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών.

Πηγές:
Πηγή: Ξένος Τύπος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’