Γυναίκες μέσης ηλικίας που είναι σωματικά δραστήριες τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν λιγότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και θρόμβωσης, αναφέρει νέα έρευνα.

Στην έρευνα, γυναίκες που έκαναν έντονες σωματικές δραστηριότητες 2-3 φορές την εβδομάδα είχαν περίπου 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θρόμβωση σε σύγκριση με γυναίκες που ανέφεραν μικρή ή καθόλου δραστηριότητα.

Μεταξύ των δραστήριων γυναικών υπήρχαν λίγες ενδείξεις για περαιτέρω μειώσεις του κινδύνου με πιο συχνή δραστηριότητα.
Σωματικές δραστηριότητες που συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο ήταν, για παράδειγμα, το περπάτημα, η κηπουρική και το ποδήλατο.

Η ερευνήτρια, Miranda Armstrong, του University of Oxford, δήλωσε ότι γυναίκες μέσης ηλικίας θα πρέπει να προσπαθήσουν να ασχολούνται τακτικά με σωματική δραστηριότητα.

Ωστόσο, για την πρόληψη της καρδιοπάθειας, του εγκεφαλικού επεισοδίου και των θρόμβων δεν χρειάζεται να είναι πολύ συχνή, καθώς φαίνεται ότι παρέχει λίγο πρόσθετο όφελος αν υπερβεί τη μέτρια συχνότητα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1,1 εκατομμύρια γυναίκες στη Βρετανία που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου, καρδιοπάθειας εγκεφαλικού επεισοδίου, θρόμβωσης ή διαβήτη. Η μέση ηλικία τους ήταν 56 ετών.

Οι γυναίκες ανέφεραν το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας στην έναρξη της έρευνας και 3 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές, στη συνέχεια, εξέτασαν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους σε σχέση με τις απαντήσεις των γυναικών οι οποίες παρακολουθήθηκαν για 89 χρόνια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Circulation’’.

 

Πηγές:
‘’Circulation’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα